Straô Rieën
Straô Rieën is een jaarlijks terugkerende traditie op Schouwen-Duiveland. Bij dit evenement gaan paarden aan het eind van de winter onder grote belangstelling in optocht vanuit de dorpen naar het strand om hun benen en hoeven te helen met zeewater. Deze unieke traditie staat inmiddels ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Oorsprong
Het Straô Rieën is een traditie die ver teruggaat in de tijd. De eerste vermelding dateert uit 1643. Volgens traditie haalden boeren aan het eind van de winter hun paarden van stal en reden ze er in groepen mee naar het strand. Om hier vervolgens de benen van hun paarden te wassen en wonden te laten helen met zeewater om ziektes tegen te gaan. Uiteindelijk werd het steeds meer een feest, waar het hele dorp aan meedeed. Inmiddels is het meer dan een dorpsfeest en komen veel mensen van buiten Schouwen-Duiveland om van deze traditie mee te genieten.

De optocht
Volgens traditie worden de paarden mooi versierd, de combinatie ruiter met paard die het mooist is versierd wint een prijs. Iedereen mag meedoen met de optocht, ook als je buiten Schouwen-Duiveland woont. De meeste ruiters rijden zonder zadel, net zoals vroeger. Onder begeleiding van een muziekkorps lopen de versierde paarden in een lange colonne naar het strand. Heel wat mensen volgen de optocht van het dorp naar het strand.

Benen en hoeven wassen
Zodra de paarden het strand bereiken, verlaten de ruiters de colonne en laten ze hun paarden draven en galopperen. Uiteindelijk gaan alle paarden de zee in om de benen en hoeven te wassen. Soms zegent een dominee dit speciale moment in. Onder begeleiding van muziek keert de colonne vervolgens weer terug naar het dorp, waar het feest vaak verder wordt gevierd in een café.

Jaarlijks evenement
Het Straô Rieën vindt ieder jaar plaats in zes Schouwse gemeenten. Renesse bijt de spits af. Daarna volgt ieder weekend een ander dorp: Noordwelle, Burgh-Haamstede, Ellemeet, Scharendijke en Serooskerke. De optocht naar het strand en de benen wassen in zee zijn de belangrijkste onderdelen van het evenement. In de dorpen vindt daarna meestal nog verschillende festiviteiten plaats, zoals een ringrijdwedstrijd en een programma speciaal voor kinderen. Het unieke Schouwse Straô Rieën is in januari 2018 aan de Werelderfgoedlijst van Unesco toegevoegd.
