Straô Rieën

Welkom op de pagina van Straô Rieën, een eeuwenoude traditie die jaarlijks plaatsvindt op Schouwen-Duiveland. Tijdens dit unieke evenement trekken paarden in een optocht vanuit de dorpen naar het strand. Onder grote belangstelling worden in het zeewater de paardenbenen gewassen, terwijl de ruiter tijdens de rit trots op het paard blijft zitten. Lees alles over deze Zeeuwse traditie.

 • Terug in de tijd

  Sinds 1643 halen boeren aan het einde van de winter hun paarden uit de stal. Deze traditie, genaamd Straô Rieën, omvat een rit naar het strand, waar de paardenbenen worden gewassen en wonden worden genezen met zeewater. Zo is jaarlijks een bijzonder ritueel ontstaan, verankerd in de lokale geschiedenis.

  Erfgoed op Schouwen-Duiveland | Strao Rieen
 • Naar het strand

  Traditiegetrouw worden paarden prachtig versierd; de combinatie ruiter en paard met de mooiste versiering wint een prijs. Iedereen, ook buiten Schouwen-Duiveland, kan meedoen. Onder begeleiding van een muziekkorps trekken de versierde paarden in een lange stoet naar het strand. 

  Op-Schouwen-Duiveland-Strao-Rieen-Renesse
 • Straô-rijder Jacomien

  Ontmoet Jacomien Valk, een gepassioneerde zelfstandig trouwambtenaar en de trotse voorzitter van het Straô comité in Renesse. Al 28 jaar lang koestert zij haar liefde voor Schouwen en de betoverende traditie van de Straô.

  Lees het verhaal van Jacomien
  Straô-rijder Jacomien Jacomien Valk
 • In de zee

  Op het strand draven en galopperen de ruiters met hun paarden nadat ze de colonne hebben verlaten. Alle paarden gaan ten slotte de zee in om benen en hoeven te wassen, soms gezegend door een dominee. Onder muzikale begeleiding keert de colonne terug naar het dorp, waar het feest vaak voortgezet wordt.

  Op-Schouwen-Duiveland-Strao-Rieen-Renesse
 • Zesmaal feest

  Straô Rieën is een jaarlijks terugkerend evenement in zes Schouwse gemeenten. De festiviteiten beginnen in Renesse en vervolgen elk weekend in Noordwelle, Burgh-Haamstede, Ellemeet, Scharendijke en Serooskerke.

  Strao Rieen

Alle evenementen - van Straô Rieën