Naar het strand

Soort stranden

Op Schouwen-Duiveland zijn er verschillende soorten stranden. Zo heb je stranden die vooral geschikt zijn voor families en stranden die gemarkeerd zijn als watersportstranden. Er zijn ook een aantal naaktstranden op Schouwen-Duiveland. Op de plattegrond zie je alle stranden, met de naam van het strand en welk soort strand het is, inclusief de strandpaviljoens en de Blauwe Vlaggen. 

Bekijk overzichtskaart van stranden

Natuur op stranden

De kuststrook is een natuurgebied. Er leven heel veel planten en dieren in de duinen, op het strand en in de zee. Zeevogels zoals meeuwen dobberen op de golven of duiken de zee in op zoek naar eten. Langs het water scharrelen kleinere vogels zoals plevieren op zoek naar kleine dieren die bij eb tevoorschijn komen. Op het Verklikkerstrand broeden veel vogels. Delen van dit strand zijn afgezet tijdens het broedseizoen om de vogels rust te geven.  

Ook kan je ineens oog in oog komen te staan met zeehonden. Die liggen vaak lekker te zonnen op het strand of zwemmen bij de paalhoofden in de zee. Laat deze zeehonden met rust en wandel er met een boog omheen. Als de zeehond ziek lijkt, bel dan 144. Bij nood komen de zeehondenwachters van Stellendam polshoogte nemen. 

 

Meer over natuur op Schouwen-Duiveland
Renesse zeehonden

Getijden Noordzee en Oosterschelde

In de Oosterschelde en langs de Noordzeekust zijn eb en vloed een dagelijks verschijnsel dat een grote invloed heeft op het zeeleven en de kustlijn. In de Oosterschelde, het grootste nationaal park van Nederland, heeft de getijdenbeweging gezorgd voor een uniek ecosysteem waarin verschillende soorten planten en dieren gedijen. Langs de Noordzeekust heeft eb en vloed invloed op de stranden en de kustverdediging, en speelt het een belangrijke rol in de recreatie en toerisme. 

Actuele stand getijden

Meer tips voor je bezoek - aan de stranden