Open Monumentendag
Erfgoed & Architectuur- Gebouw(d) om te blijven



Schouwen-Duiveland is een echte monumentengemeente. Schouwen-Duiveland staat op de tiende plaats van grote monumentengemeenten. Op dit moment zijn er op ons eiland 810 rijksmonumenten en 384 gemeentelijke monumenten.– en daar zijn we trots op! Tijdens Open Monumentendag openen zo’n 70 bijzondere gebouwen hun deuren. Een unieke kans om plekken te ontdekken die normaal gesloten blijven.
En er is meer: Elk jaar op de tweede zaterdag van september (13 september) bruist het eiland van de activiteiten die de dag nóg specialer maken. Nieuwsgierig? Kijk snel verder en ontdek de monumenten van Schouwen-Duiveland.
LET OP! De deelnemende monumenten zijn nu nog niet bekend! Vanaf juli is de site bijgewerkt!
Neem een - Bezoek aan
-
Loge "De Ster in't Oosten no.29" (vrijmetselarij)
Loge "De Ster in't Oosten no.29" (vrijmetselarij)
4301CR ZierikzeeBekijk info -
Sint-Lievensmonstertoren (dikke toren)
Sint-Lievensmonstertoren (dikke toren)
4301EE ZierikzeeBekijk info -
Vismarkt en Sint Jacobshofje
Vismarkt en Sint Jacobshofje
4301CM ZierikzeeBekijk info -
Museumhaven Zeeland/Stads- en Commerciewerf
Museumhaven Zeeland/Stads- en Commerciewerf
4301ND ZierikzeeBekijk info -
12 Apostelen - Marmur Platenlounge (Zierikzee)
12 Apostelen - Marmur Platenlounge (Zierikzee)
4301 CB ZierikzeeBekijk info -
Atelier "De Witte Roos" (onderdeel van atelier-galerie Erna Jurg)
Atelier "De Witte Roos" (onderdeel van atelier-galerie Erna Jurg)
4301HA ZierikzeeBekijk info -
Sint-Willibrorduskerk (RK)
Sint-Willibrorduskerk (RK)
4301KC ZierikzeeBekijk info -
Evangelisch Lutherse Kerk
Evangelisch Lutherse Kerk
4301BD ZierikzeeBekijk info -
Bakkerijmuseum Om den Broode
Bakkerijmuseum Om den Broode
4301AA ZierikzeeBekijk info -
Keukenbunker annex juttershut
Keukenbunker annex juttershut
4328RD WestenschouwenBekijk info -
Woonhuis "DIt is in Voersightigheet"
Woonhuis "DIt is in Voersightigheet"
4328RE WestenschouwenBekijk info
-
Erfgoed & Architectuur
Gebouw(d) om te blijven
In 2025 pakken we uit met het Europese thema Architectural Heritage, onder het motto: Windows to the past, doors to the future. In Nederland vertalen we dat naar: Erfgoed & Architectuur – Gebouw(d) om te blijven.
We vieren de rijkdom en diversiteit van ons gebouwd erfgoed. Van kerken tot pakhuizen, van koopmanshuizen tot villa’s: elk gebouw vertelt een verhaal. Samen laten ze zien hoe onze omgeving door de eeuwen heen is gevormd en wat dat zegt over wie we zijn.
Met Gebouw(d) om te blijven nodigen we iedereen uit om onze monumenten opnieuw te bekijken: als spiegels van het verleden én als deuren naar de toekomst.
Het thema biedt volop ruimte om te focussen op verschillende soorten gebouwen, met elk hun eigen karakter en geschiedenis. Denk aan:
-
Religieuze architectuur
kerken, kloosters, kathedralen. Zoals de De Nicolaas, voorheen de Sint-Nicolaas- of Grote Kerk, is de enige volledige kruiskerk van Schouwen-Duiveland. De kerk die rond 1300 verrees, werd in de volgende twee eeuwen uitgebreid tot het huidige kerkgebouw.
-
Commerciële architectuur
Winkels, warenhuizen, kantoren, koopmanshuizen. zoals Snijder & Co Huis met gepleisterde lijstgevel XIX. Kroonlijst met modillons, lage zoldervensters onder de lijst. Tegenwoordig een atelier, tijdens Open Monumentendag uitleg in het atelier hoe er gewerkt wordt aan handgemaakte behangsels in samenwerking met erfgoedsector en musea.
-
Industriële gebouwen
oude fabrieken, werkplaatsen, pakhuizen. Zoals Bakkerijmuseum Om den Broode, dit museum geeft een historisch beeld van de bakkerij en de groei van de Koninklijke Zeelandia groep BV in het bijzonder. Dit bedrijf in bakkerijgrondstoffen bestaat sinds 1900.
-
Woonhuizen
van boerderijen tot landhuizen en villa’s. Zoals Woonhuis "DIt is in Voersightigheet" “Dit is In Voersightigheet” is de naam op de gevelsteen van deze arbeiderswoning van voor 1850. Dit huis is al meer dan honderd jaar in het bezit van de kunstenaarsfamilie W.J. Dingemans, die het kochten vanwege het ‘Zeeuwse licht”.
-
Openbare gebouwen
stadhuizen, bibliotheken, stations, postkantoren. Zoals het Stadhuis en Stadhuismuseum. Het Stadhuismuseum is ondergebracht in een bijzonder gebouw, waarin tot 1997 het gemeentebestuur van Zierikzee zetelde. Het oudste gedeelte (de Vleeshal) dateert uit de periode 1250-1350; de andere gedeelten van het gebouw zijn ruim 450 jaar oud. In het verleden was dit gebouw niet alleen het onderkomen van het stadsbestuur, maar ook de rechtbank, het waterschap, de vleeshal en de waag (voor onder meer de keuring van meekrap) waren hier gehuisvest. En hoog op de toren waakt Neptunes nog altijd over de stad.
Deze monumenten zijn open - tijdens Open Monumentendag
Welke monumenten zijn open
-
Brouwershaven
Bezoek BrouwershavenTijdens Open Monumentendag zet Brouwershaven de deuren wijd open. Wandel binnen bij het Brouwsmuseum, bewonder Molen De Haan en ontdek de imposante Grote of Sint Nicolaaskerk. Sluit de dag sfeervol af met het slotconcert van de manifestatie, dat plaatsvindt in de markt. De smalstad aan het Grevelingenmeer heeft een historisch hart en is de mooie waard om te bezoeken.
-
Bruinisse
Bezoek BruinisseOp Open Monumentendag duik je in Bruinisse het vissersleven van vroeger in. Bezoek Brusea met het vissershuisje ’t Vissersuusje en het Visserijmuseum over de mosselcultuur. De Gereformeerde Kerk en de PKN-kerk openen hun deuren. Aan de haven proef je de sfeer van het BRUzzz Nazomerfestival, vol Zeeuwse Zilte Zaligheden.
-
Burgh-Haamstede
Bezoek Burgh-HaamstedeTijdens Open Monumentendag ontdek je in Burgh-Haamstede een rijk palet aan monumenten: van de protestantse kerk op de Burghse Ring tot de gotische kerk met symbolische wand op de Ring. Bezoek het klaslokaal uit 1843 in de Burghse Schoole, het middeleeuwse Slot Haamstede, molen De Graanhalm of bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. De Plompe Toren vertelt het verhaal van het verdronken dorp Koudekerke. Ook monumentale woonhuizen, zoals ’t Oude Anker en Huis de Bruijnvis, zijn te zien. Mogelijk opent ook de iconische Westerlichttoren haar deuren
-
Dreischor
Bezoek DreischorDreischor is een van de best bewaarde oude ringdorpen op Schouwen-Duiveland met veel monumenten. Wandel door de smalle straten van het gemoedelijke dorp en bewonder de monumentale huizen met fraaie gevels, waaronder een aantal trapgevels. De grote kerk staat in het midden van het dorp, omringd door een gracht. Met zijn vele monumenten is Dreischor een beschermd dorpsgezicht.
-
Ouwerkerk
Bezoek OuwerkerkOuwerkerk is het oudste dorp van Schouwen-Duiveland, waarschijnlijk al ontstaan in de elfde eeuw. Je zult het vooral kennen van het Watersnoodmuseum dat hier staat. Ouwerkerk heeft veel verliezen geleden, vooral door de Watersnoodramp in 1953. Je hoort en leest de persoonlijke verhalen in het museum. Als je gaat wandelen langs de kreken zie je ook de verschillen in landschap van voor én na de ramp.
-
Renesse
Bezoek RenesseRenesse is een echte badplaats met zijn ligging aan de Noordzee. Veel toeristen genieten van de kilometerslange zandstranden en schoon zwemwater. Wil je Renesse actief ervaren? Kom dan buiten het hoogseizoen en neem je fiets mee. Er zijn mooie fietstochten te maken bijvoorbeeld door de Vroongronden of naar Slot Moermond.
-
Zierikzee
Bezoek ZierikzeeDe grootste stad van Schouwen-Duiveland staat vol met mooie monumentale panden, het zijn er meer dan 500. De geschiedenis ligt hier letterlijk op straat. Hier kan je uren dwalen door straten met oude klinkerstenen, historische ophaalbruggen en gerestaureerde oude boten. Dit alles omringd door sfeervolle huizen met trapgevels die rijk zijn gedecoreerd.
-
Nieuwerkerk
Bezoek Nieuwerkerk
Deze Activiteiten kan jij doen - tijdens de open monumentendag
-
Open Monumentendag - Schouwen-Duiveland
Open Monumentendag - Schouwen-DuivelandOpen Dagzaterdag 13 september
Schouwen-DuivelandBekijk info -
Open Monumentendag Slot Haamstede
Open Monumentendag Slot HaamstedeOpen Monumentendagzaterdag 13 september
Burgh-HaamstedeBekijk info