Duurzaamheid op Schouwen-Duiveland

Het toerisme is voor Schouwen-Duiveland enorm belangrijk. Onze gasten komen vooral ook voor de rijke natuur. Schouwen-Duiveland zet zich actief in op het gebied van duurzaamheid, biodiversiteit en het versterken van de natuur. De afgelopen jaren is Schouwen-Duiveland meerdere keren onderscheiden voor haar inspanningen op het gebied van duurzaam toerisme. 

Samen met de organisatie GreenDestinations is een duurzaamheidsrapport gemaakt. Hierin is opgenomen hoe Schouwen-Duiveland presteert op duurzaamheid. Het rapport is te lezen via de volgende link (engelstalig).

Keurmerken - op Schouwen-Duiveland

 • Qualitycoast award

  Sinds 2008 doet Schouwen-Duiveland mee aan het QualityCoast-programma, een initiatief van de Europese Unie om Europese kustgemeenten duurzamer en milieuvriendelijker te maken. De gemeente is hiervoor onderscheiden met het hoogste – platina – niveau. 

  Stranden kop van Schouwen
 • Blauwe Vlag

  Elk jaar beoordeelt de organisatie van de Blauwe Vlag de stranden en jachthavens in ruim 30 landen. De internationale milieuonderscheiding oordeelt of de deelnemende stranden en jachthavens aantoonbaar schoon en veilig zijn. In mei 2022 mocht Schouwen-Duiveland Blauwe Vlaggen hijsen op de stranden bij de overgangen Rotonde Westenschouwen, het Vuurtorenpad Nieuw-Haamstede, Wilhelminahoeve en Jan van Renesseweg in Renesse en Brouwersdam-Scharendijke. Ook bij de jachthavens van Bruinisse en Den Osse en bij de gemeentelijke jachthavens van Brouwershaven en Zierikzee wappert de Blauwe Vlag. 

  strand nieuw-haamstede
 • ITB EARTH 2020 AWARD

  Wereldwijde erkenning op het gebied van duurzaamheid, de strijd tegen klimaatverandering en aantasting van de natuur. 

  Natuurgebied Dijkwater
 • Best of Nature 2019

  Eerste prijs voor duurzaamste natuurgebied. Het eiland werd geprezen door zijn ongerepte natuur en brede stranden.

 • Groene Strand Wimpel

  Het Verklikkerstrand is één van de acht stranden in Nederland met de groene wimpel. Op deze stranden is er meer ruimte voor natuur gecreëerd.

  uitreiking groene wimpel

Green key

Green Key is het internationale keurmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiesector. Ondernemingen met die de Green Key voeren, laten zien actief bezig te zijn met duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen, milieu en de natuur in hun omgeving. Deze bedrijven zetten op dit vlak meer stappen dan de wet- en regelgeving voorschrijft. Er doen ruim 2000 bedrijven in 20 landen mee aan Green Key. 

Ook op Schouwen-Duiveland - hebben bedrijven het certificaat ontvangen: