Ontdek verborgen schatten op Schouwen-Duiveland

Ontdek het rijke erfgoed van Schouwen-Duiveland met deze top 10 erfgoedlijst, variërend van torens, gebouwen tot bunkers. Fiets langs bijzondere gebouwen in meerdere dagen en begin je tocht in Koudekerke, één van de verdronken dorpen op het eiland.

1: Plompe Toren

Vanaf de dijk is de eenzame Plompe Toren al zichtbaar. De kerktoren is het enige bewijs van het verdronken dorp Koudekerke en biedt een prachtig uitzicht over de Oosterschelde en Koudekerkse inlaag. Beklim de toren en luister naar het verhaal van de verdronken zeemeermin. Neem een verrekijker mee om zeehonden te spotten en geniet van de rust op de bankjes rondom de toren.

Beklim de toren
Burgh-Haamstede Plompe Toren

2: Stadspoorten Zierikzee

Bij het betreden van Zierikzee via de zuidoostkant zie je de imposante 14e-eeuwse Noord- en Zuidhavenpoorten met witte ophaalbruggen, onderdeel van de voormalige stadsmuur. Beeld je in hoe het hier vroeger was en bewonder de statige getuigen van de geschiedenis van Zierikzee die al door velen zijn gepasseerd.

Bekijk de poorten
Stadspoort Zierikzee

3: Brouwershaven

Fiets door naar Brouwershaven en bewonder het oude stadhuis op de Markt, met een 16e-eeuwse gevel vol details. Bestudeer de weelderige ronde golfvormen met grote vazen, het beeld van 'De barmhartigheid' bovenop het gebouw en Vrouwe Justitia met de spreuk "Lex republicae conservatio" boven de deur in een nis.

Stadswandeling Brouwershaven
Erfgoed op Schouwen-Duiveland | Kerk in Brouwershaven

4: Caissons Ouwerkerk

Een van de meest indrukwekkende plekken op Schouwen-Duiveland is het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Hier ontdek je de persoonlijke verhalen achter de verschrikkelijke Watersnoodramp van 1953, die zoveel leed heeft veroorzaakt op het eiland. Het museum bevindt zich in grote caissons, betonnen bakken die vanuit Frankrijk naar Zeeland zijn verscheept om de dijken te dichten. De caissons zelf zijn niet bijzonder, maar de verhalen in het museum maken het des te meer bijzonder.

Bezoek museum
Op-Schouwen-Duiveland-Watersnoodmuesum-Foto-Uit-De-Lucht

5: Bunkers in Zeepeduinen

Ontdek 40 bunkers uit de Tweede Wereldoorlog in de Zeepeduinen. Tijdens zomerexcursies kan je de Atlantikwall verdedigingslinie langs de kust van West-Europa verkennen. Beklim de walvisbunker voor een panoramisch uitzicht op het duingebied en Slot Haamstede. Respecteer de overwinterende vleermuizen en geniet van dit goed bewaard gebleven stukje geschiedenis.

Start je wandeling

Maar er is meer - te beleven