The big 5 van Schouwen-Duiveland

Op Schouwen-Duiveland en in het water daaromheen leven heel wat wilde dieren, die jij met een beetje geluk zelf kunt ontdekken. Gewoon tijdens een wandeling of fietstocht óf door mee te gaan met een speciale excursie. Ontdek jij the big 5 van Schouwen-Duiveland? 

Zeehond 

In de Oosterschelde leeft een groep van ongeveer 150 zeehonden. Dit zijn voornamelijk gewone zeehonden, maar ook de grijze zeehond komt hier voor. Het verschil zie je aan de kop: een grijze zeehond heeft een grote naar voren stekende kop, de gewone zeehond heeft een kleinere ronde kop met grote lieve ogen. Zeehonden leggen soms grote afstanden af en verplaatsen zich in één dag van Zeeland naar Noorwegen. Ze zwemmen gewoon door de Oosterscheldekering heen, daar hebben ze geen last van. Ga mee op een zeehondensafari en leer alles over deze dieren. Boten vertrekken vanuit Burghsluis en Zierikzee. 

Bruinvis 

Een ander zeedier dat je vanaf Schouwen-Duiveland kan zien, is de bruinvis. Deze kleinste walvissoort ter wereld zwemt in de Noordzee en de Oosterschelde. Als je met een zeehondensafari meegaat heb je ook kans om de bruinvissen te spotten. Ze hebben een grijze bovenkant en witte onderkant en lijken op een dolfijn. Het havenhoofd van Zierikzee is de beste plek om bruinvissen vanaf de kant te zien. Hier staat ook een informatiepaneel over de bruinvis en er is een luisterpaal waar je bruinvissen kunt horen. Het geluid van de bruinvis wordt omgezet in een klikkend geluid dat wij kunnen horen. Als er eentje vlakbij zit en je hoort het geluid kijk dan goed of je de vin en kop boven water ziet komen. Andere plekken waar je bruinvissen vanaf de kant kunt zien zijn de haven van Burghsluis en voor de kust van de Plompe Toren bij Burgh-Haamstede. 

Flamingo 

Een van de meest bijzondere dieren om te zien vanaf Schouwen-Duiveland is de flamingo. Deze tropische vogel leeft met name in onze wintermaanden in het Grevelingenmeer. De meeste flamingo’s broeden in Duitsland en komen naar het Grevelingenmeer om te overwinteren. In Duitsland leven ze in zoet water en dat bevriest in de winter. Het water van het Grevelingenmeer is zout en bevriest niet. Het meer zit vol met schaal- en schelpdieren, ideaal als overwinterplaats. De kans dat je ze hier ziet is het grootst tussen oktober en maart. Wil je ze echt van dichtbij zien, ga dan naar de haven van Battenoord op Goeree-Overflakkee. 

Zeearend 

Kijk tijdens het vogel spotten op Schouwen-Duiveland ook eens in de lucht. Wie weet zie jij wel de zeearend voorbijvliegen. Deze grote roofvogel is een indrukwekkende verschijning, te herkennen aan de bruine vleugels en gele snavel. Het is de grootste roofvogel van Noord-Europa met een spanwijdte van ruim 2 meter. Ze broeden in natuurgebied de Slikken van de Heen, bij het Volkerak-Zoommeer op de grens tussen Sint Philipsland en Schouwen-Duiveland. Zeearenden houden van vis en zijn daarom vaak te vinden in gebieden rondom water, zoals bij het Grevelingenmeer en de Oosterschelde. 

Damhert & ree 

Op verschillende plekken op Schouwen-Duiveland kan je oog in oog staan met damherten of reeën. Vooral damherten laten zich makkelijk zien, reeën zijn over het algemeen wat schuwer. Boswachterij Westerschouwen is een van de beste plekken om herten te zien. Een hele bijzondere periode is de bronsttijd van de damherten. Begin oktober krijgen de mannetjesherten het in hun bol. Het is de paartijd van de herten en de mannetjes veranderen in macho’s. Ze verdedigen hun eigen gebied én maken indruk op de hinden die daar zijn. Ze maken zich groot, besprenkelen zich met urine en vechten met andere mannetjes die in hun buurt komen. Ook laten ze van zich horen met harde, knorrende brullen, ook wel burlen genoemd. Alles om de aandacht van de vrouwtjesherten te trekken.  

Ontdek natuur - op Schouwen-Duiveland