Top 5 dieren op Schouwen-Duiveland

Op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland en in het water daaromheen leven heel wat wilde dieren, die jij met een beetje geluk zelf kunt ontdekken. Gewoon tijdens een wandeling of fietstocht óf door mee te gaan met een speciale excursie. Dit is een top 5 van dieren die je kunt tegenkomen op Schouwen-Duiveland.

Zeehond

Ongeveer 150 zeehonden leven in de Oosterschelde, waaronder gewone en grijze zeehonden. Het verschil zie je aan de kop: een grijze zeehond heeft een grote naar voren stekende kop, de gewone zeehond heeft een kleinere ronde kop met grote lieve ogen. Deze dieren kunnen grote afstanden afleggen en zwemmen door de Oosterscheldekering heen. Ga mee op een zeehondensafari vanuit Burghsluis of Zierikzee om meer te leren over deze bijzondere dieren.

Boek een rondvaart
Renesse zeehonden

Bruinvis

Zie bruinvissen vanaf Schouwen-Duiveland tijdens een zeehondensafari. Dit zeedier is de kleinste walvis ter wereld en zwemt in de Noordzee en Oosterschelde. Het havenhoofd van Zierikzee is de beste plek om bruinvissen te spotten. Luister via een luisterpaal naar hun klikkend geluid en kijk of je de vin en kop boven water ziet. Ook bij de haven van Burghsluis en voor de kust van de Plompe Toren kun je bruinvissen spotten.

Bezoek luisterpaal
Zeehonden spotten

Ontdek natuur - op Schouwen-Duiveland

Flamingo

Bezoek Schouwen-Duiveland en zie de overwinterende flamingo's in het Grevelingenmeer. Deze tropische vogels broeden in Duitsland en komen naar het grootste zoutwatermeer van West-Europa om te ontsnappen aan bevriezend zoet water. Je spot ze het beste tussen oktober en maart. Wil je ze echt van dichtbij zien? Ga naar de haven van Battenoord (Goeree-Overflakkee).

Over het Grevelingenmeer
Op-Schouwen-Duiveland-Grevelingenmeer-Flamingo's-In-Het-Water

Zeearend

Houd je tijdens het vogel spotten ook de lucht in de gaten? Wie weet zie jij wel de zeearand voorbij vliegen. Deze grote roofvogel met bruine vleugels en gele snavel is de grootste van Noord-Europa en broedt bij de Slikken van de Heen. De zeearend houdt van vis en is daarom vaak te vinden bij gebieden rond water, zoals het Grevelingenmeer en de Oosterschelde.

Vogels zeearend

Damhert & ree

Op Schouwen-Duiveland kan je oog in oog komen te staan met damherten en reeën. Boswachterij Westerschouwen is een goede plek om ze te spotten. De bronsttijd van damherten in oktober is bijzonder: mannetjes veranderen in macho's, ze verdedigen hun eigen gebied, besprenkelen zich met urine en vechten en brullen om aandacht van hinden te trekken.

Naar de boswachterij
Damherten bij strand Renesse