Ontdek vogels op Schouwen-Duiveland

Je vindt een rijke diversiteit aan vogels op Schouwen-Duiveland. De bekendste zijn de Kluut, de Kievit, de Tureluur, de Lepelaar, de Scholekster en de Wulp. Er is zelfs een natuurgebied vernoemd naar een vogel, namelijk Plan Tureluur. Dit natuurgebied ligt tussen Zierikzee en Serooskerke. 

 

Lepelaar

De lepelaar, genoemd naar zijn lepelvormige snavel, vangt zijn prooi met behulp van deze snavel. Door zijn snavel heen en weer door het water te maaien, vangt hij kleine vissen en andere waterdiertjes. Hij leeft in moerassige omgevingen met dikke rietkragen en lastig bereikbare struiken. Wie goed is in het spotten van vogels zou hem tegen kunnen komen bij Plan Tureluur. 

Tureluur

Met zijn opvallende oranje poten en snavelbasis is de kleine tureluur gemakkelijk te herkennen als weidevogel. Hij leeft in vochtige weiden, waar hij dankzij de beschutting kan nestelen in het gras en zijn gevreesde jachtkwaliteiten kan tonen. De Tureluur onderscheidt zich van andere weidevogels door zijn fluitende "tju, lu, lu" roep. Wandel je door Plan Tureluur? Dan ga je hem zeker horen. Tijdens de winter vertrekt hij naar de kust en past hij zijn dieet aan, voornamelijk kreeftachtigen en schelpdieren, in plaats van insecten en wormen. 

Ontdek de natuur - op Schouwen-Duiveland

Wulp

De omlaag gebogen snavel van de Wulp maakt hem gemakkelijk te herkennen. Tijdens het broedseizoen maakt het mannetje meerdere kuiltjes, waarna het vrouwtje er één kiest om als nest te gebruiken. Veel Schouwen-Duivelandse wulpen trekken in de winter naar Zuid-Europa of Afrika. Afhankelijk van hun leefomgeving en de beschikbare voedselbronnen, trekken ze twee keer per jaar door Nederland of overwinteren ze hier.

Kluut

Met zijn opvallende zwart-witte verenkleed en lange poten, heeft de Kluut een unieke uitstraling op Schouwen-Duiveland. Het meest opvallend is echter zijn bijzondere opgerichte snavel, die hij maaiend door ondiep water beweegt om insecten en kleine kreeftjes te vangen. De Kluut broedt in kolonies langs de kust en landinwaarts in moerassige gebieden en ondiepe plassen. Helaas is de Kluut een bedreigde diersoort die onze bescherming verdient voor zijn voortbestaan.

Beklim de uitkijktoren - en spot vogels

Scholekster

Met zijn opvallende zwart-witte verenkleed en oranje snavel is de scholekster, ook wel bekend als "de bonte Piet", een gemakkelijk te herkennen vogel. Het schelle "kiep kiep" geluid is vooral tijdens het vliegen te horen. Scholeksters broeden op verschillende plekken, van dijktaluds tot graslanden en grinddaken, en leggen ongeveer vier eieren in een eenvoudig kuiltje. Buiten het broedseizoen zijn ze sociaal en leven ze vaak in grote groepen langs de kust. Kortom, de Scholekster kom je zeker tegen op Schouwen-Duiveland.

Kievit

Op Schouwen-Duiveland komt de Kievit vaak voor en is te herkennen aan zijn schelle roep en lange dunne kuif. In de broedtijd bouwt het mannetje meerdere nesten waar het vrouwtje er één uitkiest om haar eieren in te leggen. Beide ouders broeden en zorgen later voor de jongen. Veel kieviten trekken in de winter naar het zuiden, maar een aanzienlijk aantal blijft op Schouwen-Duiveland overwinteren.

Ontdek het eiland - Schouwen-Duiveland