Nieuwerkerk

Nieuwerkerk is een oude heerlijkheid. Hier beleef je nog de gemoedelijkheid van een Schouws dorp als je langs de historische gebouwen loopt. In het midden van het dorp vind je de oudste kerk uit de 15e eeuw. Het heeft heel wat meegemaakt, van een brand in 1586 tot een bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij de toren zwaar beschadigd raakte. Inmiddels is deze weer opgebouwd. Op 1 februari 1953, tijdens de Watersnoodramp, werd Nieuwerkerk het zwaarst getroffen van alle Zeeuwse plaatsen. Die nacht kwamen 289 mensen om het leven. Tegenwoordig wonen er rond de 2.400 inwoners. 

Boordevol voorzieningen

Het dorp heeft veel voorzieningen, een bakker, slager twee grote supermarkten, bouwwinkel, groentewinkel, kaasboer, twee bloemenzaken, boekenwinkel, kringloopwinkel en een drogisterij te vinden in het dorp. 

Wereldwijde handel

Een plek die meer vertelt over de geschiedenis van Schouwen-Duiveland is het oude fabrieksgebouw dat langs de N59 nabij de buurtschap Kapelle staat, net buiten Nieuwerkerk. In deze fabriek werd de rode kleurstof uit het gewas meekrap gehaald en wereldwijd verhandeld. Toen er een synthetische rode kleurstof werd ontwikkeld, werd de fabriek verbouwd tot cichoreifabriek. Het produceerde vanaf 1917 goedkope surrogaatkoffie die vooral in de crisis- en oorlogsjaren populair was. Het gebouw is nog te zien vanaf de weg, maar verder niet te bezoeken. 

Fabriek in Nieuwerkerk

Steenzwaan kreek

Genoeg historische gebouwen gezien? Ga dan naar de Steenzwaan kreek. Dit is een restant van de stroom de Zwemer, een stroomgeul tussen de Oosterschelde en de Gouwe. Door verzanding van het water is er nu alleen nog een kreek over met daaromheen een natuurgebied. Tuur met je verrekijker op zoek naar steltlopers als kluut, lepelaar, zwarte ruiter en tureluur als zangvogels. Wie weet hoor je wel de grasmus prachtig zingen in het voorjaar als hij weer in Nederland is na zijn lange reis uit het zuiden. 

Steenzwaan Kreek