Top 5 dingen om te doen op het water

Wie op vakantie gaat naar Schouwen-Duiveland zal zeker een bezoek brengen aan een van de stranden of meren. Een mooie wandeling langs de waterkant, een boekje lezen met uitzicht op het water of bij mooi weer afkoelen in de zee. Maar wist je dat er nog veel meer leuke wateractiviteiten te doen zijn op Schouwen-Duiveland? Natuurlijk allerlei watersporten, boven én onder water, maar ook rondvaarttochten, safari’s en het zelf rapen van je eigen zeevruchten. Ik deel je mijn favoriete wateractiviteiten voor een leuke actieve dag op Schouwen-Duiveland. 

Duiken: actief de onderwaterwereld verkennen 

Als je een rondvaart maakt zie je al het moois van Nationaal Park Oosterschelde en het Grevelingenmeer boven water. Maar heel veel van de natuur en de dieren die hier leven, zie je pas als je onderwater kijkt. Sepia’s, zeepaardjes, zeeanomen en vissen met namen als zeedonderpadden en snotolven zie je alleen als je gaat duiken. Op veel verschillende plekken zijn duikvoorzieningen en kan je het water in. Duiken in de Oosterschelde vergt wel wat ervaring door de soms sterke stroming veroorzaakt door het getij. Ben je nog niet zo ervaren, dan kies je beter voor de onderwaterwereld van het Grevelingenmeer. In zowel de Oosterschelde als in het Grevelingenmeer liggen ook scheepswrakken die je al duikend kunt verkennen. Zelf maakte ik een introductieduik in het Grevelingenmeer en was verbaasd over zoveel leven onder water gewoon in mijn eigen provincie. 

Surfen: adrenaline op de golven  

Houd je meer van snelheid en actie? Kijk je steeds op verschillende apps hoe de wind staat of hoe hoog de golven zijn? Dan is surfen op zee of het Grevelingenmeer echt iets voor jou. Pak je board en rijd op de golven, vlieg hoog boven het water met je kite of planeer op het Grevelingenmeer. Of je nu de hele dag komt surfen tijdens je vakantie of snel nog even een golf pakt na je werk: op Schouwen-Duiveland is ruimte voor alle soorten surfers. Kan je nog niet surfen of heb je geen zin om je spullen mee te nemen? Er zijn genoeg surfscholen en mogelijkheden om spullen te huren op Schouwen-Duiveland.  

Zeilen: hijs de zeilen en laat je meevoeren door de wind 

Met zoveel groot water is Schouwen-Duiveland ideaal voor zeilers. Rustig varen tijdens een zacht windje en genieten van de natuur om je heen of scheef hangend aan de touwen tijdens een avontuurlijke catamarantocht. Kies het water én de wind die bij je passen en beleef je eigen perfecte zeildag op Schouwen-Duiveland. ’s Avonds leg je aan bij een van de havens, waar je je eigen eten kookt óf geniet van een Zeeuws diner op een terras in de zon. Aan jou de keuze. Een zeilboot huren kan natuurlijk ook, met of zonder schipper. 

Eten uit de zee: mossels, oesters en zeewier  

Een bijzondere manier om van het water op Schouwen-Duiveland te genieten, is door het rapen van je eigen eten. Struin langs de Oosterschelde en de zee, op zoek naar mossels, oesters en alikruiken. Oesters slurp je lekker meteen op, zo puur direct uit het water. Als klein kind ging ik al met mijn ouders mee op zoek naar alikruiken, om ze thuis met een naald uit de schelpen te halen en op te eten. Puurder wordt het niet. Je mag niet zomaar alles uit de zee meenemen, daar gelden regels voor. Weet je niet zeker hoe je dit moet aanpakken? Ga dan mee met een speciale tour, waarbij je meer leert over de zeevruchten en -groenten en raap of proef ze onder begeleiding van een ervaren raper. 

Meer watersporten - op Schouwen-Duiveland