Verdronken dorpen op Schouwen-Duiveland

Schouwen-Duiveland is een eiland in Zeeland en staat bekend om zijn prachtige kusten en natuurlandschappen. Het eiland heeft echter ook een minder bekende, maar niet minder indrukwekkende geschiedenis van verdronken dorpen. Tijdens de vele stromvloeden door de jaren heen zijn hele dorpen verdronken, opgeslokt door de zee. Het verhaal van deze verdronken dorpen is nog steeds zichtbaar op het eiland, waar restanten van de dorpen en kerken nu onder water liggen. Een van de dorpen is Koudekerke, waarvan je nu alleen nog de kerktoren ziet: de Plompe Toren. 

Plompe Toren

De Plompe Toren zie je al van verre staan. De toren staat symbool voor de verdwenen dorpen Westenschouwen en Koudekerke, die verdwenen zijn door de kracht van het water en stormen. Volgens de sage werd de verdwijning van de dorpen veroorzaakt door een vloek van een zeemeerman, maar in werkelijkheid was het de kracht van het water en stormen die deze dorpen verwoestten. Het verhaal gaat dat vissers nog jarenlang de kerkklokken van deze verdronken dorpen 's nachts hoorden luiden.

Beklim de Toren
Fietsers afgestapt bij Plompe Toren

Verdronken dorpen op panelen

Maak een fietstocht langs de kust van Schouwen-Duiveland. Onderweg kom je langs informatiepanelen die herinneren aan de verdronken dorpen. Op de doorzichtige panelen staat de contour afgebeeld van het dorp. Als je achter het bord staat zie je met een beetje verbeelding waar het dorp ooit heeft gestaan. Je vindt onder andere borden bij de haven van Bommenede, de Plompe Toren en bij de parkeerplaats bij restaurant de Heerenkeet.   

Fietsroute toen en nu
Verhaal Plompe Toren