Verdronken dorpen

Tijdens de vele stormvloeden door de jaren heen zijn hele dorpen onder water verdwenen, opgeslokt door de zee. Aan de noordkant van de Oosterschelde lag het Zuidland van Schouwen. Een 4 kilometer brede strook polderland met minstens 15 dorpen, waar niks van over is gebleven. Een van de dorpen is Koudekerke, waarvan je nu alleen nog de kerktoren ziet: de Plompe Toren. 

Plompe Toren

Je ziet de toren al van verre staan, de Plompe Toren. Een toren met een bijzonder verhaal. Het verhaal gaat over de verdwenen dorpen Westenschouwen en Koudekerke. Volgens de sage is de verdwijning veroorzaakt door een vloek van een zeemeerman. In werkelijkheid heeft de kracht van het water in combinatie met stormen hele dorpen aan de kust weggenomen. Het verhaal gaat dat vissers nog jarenlang de kerkklokken van deze verdronken dorpen 's nachts hoorden luiden.  

Beklim de Toren

Verdronken dorpen op panelen

Maak een fietstocht langs de kust van Schouwen-Duiveland. Onderweg kom je langs informatiepanelen die herinneren aan de dorpen die hier ooit hebben gestaan. Op de doorzichtige panelen staat de contour afgebeeld van het dorp. Als je achter het bord staat zie je met een beetje verbeelding waar het dorp ooit heeft gestaan. Je vindt onder andere borden bij de haven van Bommenede, de Plompe Toren en bij de parkeerplaats bij restaurant de Heerenkeet.