Door de duinen van Renesse

(12,0 km)

Tijdens deze wandeling (12,1 km) door de duinen van Renesse geniet je van mooie vergezichten…

Tijdens deze wandeling (12,1 km) door de duinen van Renesse geniet je van mooie vergezichten. Niet alleen wind en water, maar ook mensen hebben hun stempel gedrukt op dit gebied. Boeren creëerden hier een bijzonder cultuurlandschap. De duinen van Renesse vormen een prachtig natuurgebied met ongekend veel variatie in landschap. Tijdens deze wandeling kun je genieten van weidse uitzichten over oude en jonge duinen. Naast een natuurgebied is dit ook een uniek cultuurlandschap waar elzenmeten en haaimannen werden aangelegd. De mens heeft veel bijgedragen aan het uiterlijk van dit gebied. Naast een natuurgebied is dit ook een uniek cultuurlandschap waar elzenmeten en haaimannen werden aangelegd.

De route gaat langs oude én jonge duinen. De Verklikkerduinen horen duidelijk bij de laatste soort. Deze steile duinen zijn vernoemd naar het lichtbaken (de verklikker) die hier ooit stond. Je vindt er veel natte duinvalleien met een bijzondere flora. Landinwaarts worden de duinen geleidelijk vlakker. Dit overgangsgebied werd vroeger gebruikt door boeren. Om verstuiving tegen te gaan, legden zij houtwallen aan. De oude percelen, haaimannen of elzenmeten genoemd, kun je nog duidelijk herkennen.

Renesse is een een gezellig toeristisch dorp met volop horecagelegenheden om na de wandeling een verfrissend drankje te pakken. Renesse is al sinds begin 20e eeuw een badplaats. Het ringdorp is opgebouwd rond de centrale Jacobuskerk met een toren uit de 15e en een schip uit de 16e eeuw.
Het strand bij Renesse is heerlijk breed en biedt alle ruimte voor wandelaars. Tip: neem je verrekijker mee. Je kunt hier bij laag water zeehonden spotten op zandplaten voor de kust. Niks gezien? Ga dan voor een herkansing in het centrum van Renesse. Daar zijn op verschillende locaties beelden van zeehonden te zien.

Dit ga je zien

82
1

De Jacobuskerk Renesse is een prachtige gotische kerk in het centrum van Renesse. Bezoekers kunnen elke zondag om 09.30 uur een kerkdienst bijwonen.

Jacobuskerk Renesse
85
70
91
2

De Verklikkerduinen zijn prachtige jonge duinen met stuivende duintjes aan het strand en kleurrijke natte duinvalleien landinwaarts. Geniet van de natuurlijke schoonheid van deze unieke omgeving vol bloemen en zeldzame planten.

De Verklikkerduinen
3

Ontdek het prachtige Gadrabos. Dit bos mag dan niet groot zijn, maar het staat bekend om zijn overvloed aan eikenbomen en talloze paddenstoelen in het najaar. Kom genieten van de natuur en maak een ontspannen wandeling in het Gadrabos.

Het Gadra Bos
11
12
4

Bezoek de Vroongronden gelegen tussen Renesse en Haamstede. Dit open natuurgebied is hobbelig en wordt bewoond door talloze vogels, bloemen en vlinders. Fiets over het fietspad van of naar Renesse en geniet van de adembenemende natuur.

De Vroongronden Op Schouwen-Duiveland | Echtpaar fietst door Vroongronden
80
81
82

Beschrijving

82

Parkeer je auto op het transferium aan de Roelantsweg in Renesse. Loop vanaf daar naar de Jumbo (Wilhelminaweg) waar knooppunt 82 te vinden is. Vanaf hier kun je de wandeling starten.

Renesse
Renesse is een echte badplaats met zijn ligging aan de Noordzee. Veel toeristen genieten van de kilometerslange zandstranden en schoon zwemwater. Wil je Renesse actief ervaren? Kom dan buiten het hoogseizoen en neem je fiets mee. Er zijn mooie fietstochten te maken bijvoorbeeld door de Vroongronden of naar Slot Moermond. Aan de rand van Renesse ligt het Transferium, een grote gratis parkeerplaats. Vanaf hier vertrekken gratis bussen naar het strand, dorp of de camping. Zo wordt een bezoek aan Renesse wel heel aantrekkelijk. 

Verklikkerduinen
De route schampt langs De Verklikkerduinen. Dit zijn “jonge“ duinen. In de middeleeuwen werd zand van bestaande duinen opgenomen en landinwaarts geblazen, zo ontstonden halfrond lopende duinen, de zogeheten paraboolduinen. De wind blies het zand tot aan het grondwater weg waardoor er secundaire duinvalleien ontstonden. De vorming van nieuwe jonge duinen houd nog steeds aan en de valleien zijn nog steeds nat. Deze duinen zijn vooral rijk aan bloemen en zeldzame planten zoals het groenknolorchis met haar groene bloemen, de wit bloeiende parnassia en het lilabloeiende duizendguldenkruid. De Verklikkerduinen danken hun naam aan het kleine baken voor de scheepvaart dat hier stond. Het baken staat tussen de vuurtorens van Goeree en Schouwen. Hier heet dat een verklikker.

Gadra Bos
Het Gadra-bos is onderdeel van de Vroongronden. De naam Gadra komt van de vroegere boerderij die tot de jaren vijftig in particulier bezit was en nu dient als beheerboerderij van Staatsbosbeheer. De letters staan voor Geluk Aanwezig Door Rijke Arbeid. Het bos is niet zo groot maar staat bekend om zijn vele eiken en in het najaar om de talrijk aanwezige paddenstoelen. 

De Vroongronden
Open, hobbelig, vogels, bloemen en vlinders. Dat zijn de Vroongronden tussen Renesse en Haamstede. Je vindt er 'hoge' droge kopjesduinen met duingraslandjes, natte lage slenken en kreken. Hier en daar liggen poelen waaruit in het voorjaar kikkergekwaak weerklinkt. De Vroongronden zijn geliefd bij reeen en damherten: de dieren zijn vooral in de schemering actief. Ga om die tijd eens het gebied in.

82
  • 82
  • 85
  • 70
  • 91
  • 11
  • 12
  • 80
  • 81
  • 82

Kenmerken