Levensstrijd Route Zierikzee

(9,7 km)

Deze wandeling brengt je naar de zuidkust van Schouwen. Vroeger is de grond in dit gebied grotendeels afgegraven om de dijken te verhogen. Wat overbleef was een laag en nat gebied met inlagen en karrenvelden en veel zoute kwel vanuit de Oosterschelde. Het was hier moeilijk boeren, vandaar de naam “Levensstrijd” op een van de boerderijen. Tegenwoordig is het gebied ingericht als natuur (plan Tureluur). Je loopt langs het havenkanaal richting het havenhoofd (halverwege kun je de route verkorten via de knooppunten 67 en 37). Het hav…

Deze wandeling brengt je naar de zuidkust van Schouwen. Vroeger is de grond in dit gebied grotendeels afgegraven om de dijken te verhogen. Wat overbleef was een laag en nat gebied met inlagen en karrenvelden en veel zoute kwel vanuit de Oosterschelde. Het was hier moeilijk boeren, vandaar de naam “Levensstrijd” op een van de boerderijen. Tegenwoordig is het gebied ingericht als natuur (plan Tureluur). Je loopt langs het havenkanaal richting het havenhoofd (halverwege kun je de route verkorten via de knooppunten 67 en 37). Het havenhoofd is een prima plaats om bruinvissen te spotten. Via het pad langs de dijk en de Boerenweg ga je weer terug naar de stad Zierikzee.

Dit ga je zien

44
1

Ontdek de geschiedenis van het Blauwe Bolwerk: het enige overgebleven bastion ter bescherming van de haventoegang uit de 16e eeuw, met een doorgang naar de Westhavendijk gemaakt in 1817.

Blauwe Bolwerk
43
2

Het prachtige uitkijkpunt Kiekuut, dé locatie om vogels te spotten. Geniet van het adembenemende uitzicht en observeer diverse vogelsoorten in hun natuurlijke omgeving.

Uitkijkpunt Kiekuut
3

De Zeelandbrug is een imposant bouwwerk van meer dan vijf kilometer lang en verbindt Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland. De Zeelandbrug werd gebouwd ter vervanging van de veerverbinding tussen Zierikzee en Kats. Sinds 2015 is het een Rijksmonument

De Zeelandbrug
66
67
36
4

Ontdek het mooie Strandje van Borrendamme aan het einde van de Boerenweg vlakbij Zierikzee. Dit kleine strand biedt een oase van rust en is perfect voor een ontspannen dagje uit.

Strandje van Borrendamme
37
11
44

Beschrijving

44

Als je de route wilt inkorten, ga dan bij knooppunt 66, via 67 naar knooppunt 37. En van daaruit naar 11.

Uitkijkpunt Kiekuut
Uitkijkpunt Kiekuut is een prachtige plek om de enorme vogelrijkdom van dichtbij te ervaren. In het voorjaar zijn het de kieviten die als ware luchtacrobaten door het luchtruim heen en weer vliegen. Alle tijden van het jaar maak je hier een goede kans om lepelaars te zien vissen. Met hun lepelvormige snavel zeven ze garnaaltjes en stekelbaarsjes naar binnen. In de wintermaanden strijken er grote groepen kleurrijke smienten en wintertalingen neer. Loop verder naar het uiterste puntje van het havenhoofd om bruinvissen te spotten.

Bruinvis
Volg het pad langs het kanaal tot het uiterste puntje van het havenhoofd. Hier vind je een van de beste spotplekken om bruinvissen te zien. Het is wel goed opletten. Ze laten zich namelijk maar heel even boven water zien. Je ziet alleen een stukje rug en een driehoekige vin. Op deze plek is veel voedsel te vinden. Vlak voor de ingang van het kanaal ligt een diepe put in de bodem waar veel vis te vinden is voor de bruinvis. Bruinvis is één van de kleinste walvissoorten.  Ze kunnen maximaal 1.90 m worden.  
Ga zeker ook even naar de luisterpaal die je hier kunt vinden, want daar kan je horen of er een bruinvis in de buurt is. De gele boei die in het water ligt, heeft een soort microfoon onder water waarmee het geluid van de bruinvissen opgevangen en doorgestuurd wordt naar de zuil. Ga verder naar knoopunt 66.

Inlaag en karrevelden
Boven op de dijk vanaf het havenhoofd richting knooppunt 66 heb je prachtig uitzicht over de inlaag en karrevelden van Levensstrijd. Vroeger werd de grond in dit gebied grotendeels afgegraven om de dijken te verhogen. Om een nieuwe watersnoordramp voor te zijn, werden op sommige plekken reservedijken aangelegd. Op die manier ontstond een inlaag. In de inlaag zijn de sporen nog te zien waarop de karren het grond afvoeren naar de dijk: de zogenaamde karresporen. Tegenwoordig is de inlaag een belangrijk voedsel en rustgebied voor kustvogels als de tureluur, scholekster en wulp. Volg knooppunt 66

Vogels
Er zijn heel wat soorten vogels te aanschouwen op de vogelboulevard. Bijvoorbeeld de IJsvogel met zijn kenmerkende felblauwe en oranje kleuren, die vooral in de wintermaanden naar de Zuidkust van Schouwen komt om te vissen. Het zoute zeewater van de Oosterschelde bevriest niet waardoor ze makkelijk aan prooivis kunnen komen. De grote stenen aan de onderkant van de zeewering vormen een prima rust- en observatieplek voor de ijsvogel.
De Kleine Zilverreiger is sinds een aantal jaren te zien langs de ondiepe oevers van de zuidkust van Schouwen. De vogel is te herkennen aan de gele tenen en hij jaagt stilstaand of al lopende op kleine visjes. Slapen doet hij in de bomen bij de Schelphoek of Ouwerkerk.
Er is hier genoeg ruimte voor weidevogels en steltlopers. De voormalige landbouwgronden zijn ingericht als grasland. Oude kreken zijn in ere hersteld en daar profiteren planten als zeekraal en zeeaster van. Door de aanwezigheid van graslanden en akkerbouw in de nabije omgeving worden akkervogels als Veldleeuwerik, Kievit, Grutto en Gele Kwikstaart aangetrokken. En met een beetje geluk zie je de Patrijs.

44
  • 44
  • 43
  • 66
  • 67
  • 36
  • 37
  • 11
  • 44