Stappen door en rond Dreischor

(13,0 km)

De route begint bij de Museumboerderij Goemanszorg en eindigt daar ook. Dreischor stond vroe…

De route begint bij de Museumboerderij Goemanszorg en eindigt daar ook. Dreischor stond vroeger bekend om de vlasteelt. Van vlas wordt, na een bewerkelijk proces, linnen gemaakt. In de Weststraat en Bogerdweg staat nog veel zwarte schuren, waar het vlas werd opgeslagen en bewerkt. Het dijkwater was een zeearm van het voormalige eiland Dreischor. Het water is ontstaan tijdens de Sint-Luciavloed in 1287 en was eeuwen lang een belangrijke vaarroute naar Zierikzee. Je loopt langs de voormalige vaargeul. Je komt uit bij landbouwhaventje 'de staart' het is een van de vier landbouwhaventjes die Schouwen-Duiveland heeft gekend. Toen Schouwen-Duiveland nog een eiland was, was dit de enige manier om goederen het eiland op te krijgen. Loop over de Noorddijk, deze dijk beschermde het voormalige eiland Duiveland, tegen te zee. Tijdens de Watersnoodramp van 1953 brak de dijk op verschillende plaatsen door. Op deze plaats bevinden zich caissons onder de grond welke voor de afsluiting van het dijkgat zijn gebruikt, niet zichtbaar maar zeker aanwezig. De route eindigt bij de molen 'Aeolus' uit 1739 was een van de graanmolens van Dreischor. De naam verwijst naar Grieks-Romeinse mythologie. Aeolis was de bewaarder van de winden. 

Dit ga je zien

Startpunt: Molenweg 17
4315 CE Dreischor
1

Ontdek meer over de geschiedenis van (land)bouw in beweging in de vernieuwde expositieruimte van Museumboerderij Goemanszorg. Ook leuk voor gezinnen met kinderen.

Museumboerderij Goemanszorg
42
2

De Adriaanskerk Dreischor is een middeleeuwse kerk gewijd aan Sint Adrianus. Het oudste deel dateert uit 1340.De kerk is belangrijk voor Dreischor en kent een rijke geschiedenis.

Adriaanskerk Dreischor
91
92
73
3

"De Staart" is een historisch haventje aan het Dijkwater samen met Stevensluis, Nieuwe Veer en Beldert. Ontdek deze unieke plek en geniet van rust en stilte met een wandel- of fietstocht.

Het haventje 'de Staart'
77
4

Bezoek Molen Aeolus, een prachtige korenmolen uit 1739 in Dreischor. Deze grondzeiler met ronde stenen molen biedt een prachtig uitzicht op het landschap en is te bezoeken op afspraak en wanneer de molen draait.

Molen Aeolus
Eindpunt: Molenweg 17
4315 CE Dreischor
  • 42
  • 91
  • 92
  • 73
  • 77