Ambassadeur Anne de Valk

In de oude binnenstad van Zierikzee ploffen we neer in de ‘achtertuin’ van de Zeeuwse Hemel. Omringd door het vele groen geniet je hier van huisgemaakte sappen, limonade en andere lekkernijen. Vanuit de tuin heb je goed zicht op het winkelend publiek. In de binnenstad tref je altijd wel wat toeristen, ook op de regenachtige dagen. “Als je hier door de straten loopt, kom je vaak bezoekers tegen van verschillende nationaliteiten. Door die verscheidenheid aan talen en culturen beland je vanzelf in vakantiesferen”, vertelt Anne de Valk.  

Anne is een Zeeuw in hart en nieren. “Ik ben geboren in Oosterland en heb daarna nog een paar jaar in Haamstede en Bruinisse gewoond. Inmiddels woon ik al de nodige tijd in Zierikzee.” Ze woonde ook een paar jaar in het buitenland vanwege haar werk. “Ik was blij dat ik weer terug kon naar het eiland. Over de plek hebben we niet heel lang getwijfeld. Zierikzee heeft de meeste voorzieningen en dat is zeker met kinderen heel handig.” 

Zierikzee is ook een stad met charme. “Alle vrienden die op visite komen, kijken hier echt hun ogen uit. Dat zit hem in de unieke winkeltjes, de monumentale panden en knusse straatjes. In het straatbeeld zie en voel je de geschiedenis. Niet elke stad heeft zoveel te bieden als Zierikzee”, lacht Anne.  

In haar jeugd ontwikkelt Anne een passie voor het ontdekken van nieuwe culturen en plekken. Niet zo heel gek dat ze uiteindelijk in de reisbranche terechtkomt. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag haar eigen omgeving. In februari 2019 besluit Anne haar verhalen en avonturen een plekje te geven op haar eigen blog (vakantiemetpubers.nl). Zo fietste ze in coronatijd door heel Nederland en ontdekte zo veel nieuwe, unieke plekken.  

Op haar blog schrijft ze ook over haar activiteiten op en rondom Schouwen-Duiveland, zoals blogs over Zierikzee, tips voor winteractiviteiten in Renesse en over haar wandeling door Boswachterij Westerschouwen. “Veel mensen weten nog onvoldoende wat er op het eiland te doen valt. Iedereen denkt toch als eerste aan de stranden, terwijl het eiland veel meer biedt. Met mijn blog hoop ik daar een klein beetje verandering in te brengen. Denk bijvoorbeeld aan het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Het is zo belangrijk dat het verhaal van generatie op generatie doorverteld wordt. Dit is zo’n groot onderdeel van onze geschiedenis.” Inmiddels heeft Anne het eiland al aardig ontdekt. Toch stuit ze soms nog op een onontdekte parel. “Met mooi weer pak ik graag de racefiets. Een ideale manier om het eiland te verkennen. Zo kwam ik per toeval langs een leuk café in Dreischor. Ik kon het niet laten en ben even gestopt om daar wat te drinken. Terwijl je er normaal gesproken niet naartoe zou gaan.” 

Naast de racefiets ontdekt ze het eiland ook graag wandelend. “Ik kan zo genieten van een avondwandeling langs het water en door de polders. Het helpt mij echt om mijn hoofd leeg te maken of om juist op nieuwe ideeën te komen. In de Randstad zou ik die rust echt niet kunnen vinden.” Anne heeft verschillende lievelingsplekken op het eiland. “De bossen van Schuddebeurs staan wel met stip bovenaan. Het bos biedt in de zomer verkoeling en in de herfst beschutting. In beide seizoenen kun je er een heerlijke wandeling maken. Langs de wandelroute vind je een trekvlot waarmee je naar de overkant ‘vaart’. Aan de andere kant van het water kun je op de dijk heerlijk picknicken. Eigenlijk zou iedere eilandbezoeker en -bewoner hier eens een wandeling moeten maken om de rust en ruimte zelf te ervaren.” 

Lees ook deze - verhalen van eilanders