Culinaire Fietsroute

| Carolien Boogaard

Zalige ziltigheden

Ik start vanuit de haven bij Zierikzee en volg het pad langs het kanaal. Met een heerlijk windje in de rug fiets ik richting de Oosterschelde, met in mijn kielzog de plezierjachten die met hun zeilen de wind proberen te vangen. Bij het Havenhoofd stop ik om te kijken of ik zeehonden of bruinvissen spot, helaas, vandaag niks te zien. Iets verderop verschijnen de rood-roze gekleurde velden omringd door plassen water; het is zeekraal. Deze zoutminnende plant staat in het najaar in bloei waardoor ze mooi verkleurt. Je kunt ze nu niet eten, maar in de zomer koop je ze bij verschillende adressen op Schouwen-Duiveland, zoals bij de Schorreblomme, maar ook bij Viswinkel de Heerenkeet.

Gebakken vis met zeekraal of Zeeuwse sushi

Een goede stop voor het inslaan van vis, mosselen en oesters is Viswinkel de Heerenkeet. Veel van de vis die in de vitrine ligt komt uit de Noordzee of de Oosterschelde, een aantal andere vissen uit overige Europese wateren. Mijn oog valt op een zak chips: zeewierchips. Zeegroenten, waaronder ook zeewieren, zijn enorm rijk aan eiwitten, deze superfoods zijn dan ook in opkomst bij chefkoks. Tot voor kort kende ik zeewier vooral van het strand, waar het als ‘afval’ aanspoelt. Als kind speelde ik er altijd mee: zeewier op je hoofd als extra lang haar en de luchtbellen van knotswier lekker laten knallen. Nu is het een delicatesse die je op je bord terugvindt bij veel lokale restaurants.

Blonde d’Aquitaine en Zeeuws damhert

Mijn tocht gaat verder, ik verlaat de Oosterschelde en fiets richting Kerkwerve. Mijn volgende stop is Vleesboerderij Boot. Hier is het druk en dat is niet voor niks. In de schappen ligt onder andere rundvlees van de koeien die zijn opgegroeid op de eigen boerderij. En wie denkt dat de koeien daar alleen in hokjes leven heeft het mis. Het ras Blonde d’Aquitaine heeft weinig nodig en ze kunnen daarom prima ingezet worden voor de begrazing van natuurgebieden, zoals bij Plan Tureluur. Naast rundvlees ligt er ook kip- en varkensvlees uit de regio in de schappen en van november tot en met februari ook Zeeuws Damhert.

Wijnhoeve de Kleine Schorre

Het is een drukte van belang als ik bij Wijnhoeve de Kleine Schorre arriveer. Het is oogsttijd en de witte druiven verdwijnen in de bak van de oogstmachine. Plukken gaat inmiddels machinaal, maar mensenhanden halen eerst de slechte druiven eruit. Ik zie voornamelijk witte druivensoorten in de wijngaard. Ik vraag eigenaar en wijnboer Johan hoe dat zit. “Dat is makkelijk te verklaren,” lacht hij, “we hebben gekozen voor witte druivensoorten, natuurlijk om het klimaat, maar vooral omdat witte wijn het beste smaakt bij de Zeeuwse Zilte Zaligheden zoals vis, mosselen en oester.” 
Dat komt mooi uit, want ik zoek nog een mooie witte wijn voor bij de vis. De Brut de Zélande verdwijnt in mijn tas nadat ik deze even geproefd heb. Met een glimlach lees ik nog snel even de wijnspreuken op de gebouwen voordat ik weer op mijn fiets stap om de route te vervolgen.

Zoek de koeien

Bij Kaasboerderij de Stolpe glimmen de rijen gele kazen je tegemoet, maar wat me het meeste opvalt is de vriendelijkheid van de medewerkers. Iedere gast krijgt alle tijd en aandacht. Hier geen haast, maar alle tijd voor een praatje en niemand vindt het erg om even te wachten. Ik ook niet. Mijn oog valt op de verschillende kazen met kruiden, die dan ook in mijn fietstas belanden, voor thuis bij de borrel. Wat ik niet wist is dat er bij de kaasboerderij ook rundvlees verkocht wordt van eigen Hereford-runderen die buiten grazen. Het is nog even zoeken, maar dan zie ik ze, loom liggend in de schaduw van de notenbomen met alle ruimte om hen heen.

Appeloogst

Mijn tas is al gevuld met vis, vlees, kaas, wijn en een zak met zeewierchips. Tijd om op zoek te gaan naar fruit en groenten. Als ik het terrein van Fruit En Zo op fiets, vallen ze direct op. Grote houten bakken vól met rood glimmende appels. De appels, peren en aardbeien uit de boerderijwinkel komen uit de eigen boomgaard, de rest van andere lokale ondernemers. Ik wandel door de boomgaard en zie een fijn zitje, waar ze thee en koffie serveren met verse appeltaart.

Boluscake voor bie de koffie

Inmiddels heb ik bijna alles verzameld om mijn eigen diner te maken met lokale Zeeuwse ingrediënten. Er ontbreekt echter nog iets om het diner mee af te sluiten. Juist, iets lekkers voor bie de koffie. Natuurlijk denken we bij Zeeland dan aan de bolus. Maar bij Boerderijwinkel Kik in Zierikzee zie ik een leukere variant: de boluscake, weer eens iets anders. Mijn oog valt ook nog op lekkere lokale biertjes. Daarmee kan ik alles op mijn boodschappenlijstje afstrepen. Ik zet koers naar huis met een dikke boodschappentas. Maar ook met fijne ontmoetingen en verhalen, want boodschappen doen bij lokale ondernemers is niet alleen maar je tas vullen, het is ook elkaar ontmoeten én echte aandacht voor elkaar.