Met de hond

Wil je je hond meenemen op vakantie naar Schouwen-Duiveland? Of lekker vanuit huis uitwaaien met je viervoeter op het strand? Dat kan! Hieronder vind je handige tips en een overzicht van de regels, zo word je niet onaangenaam verrast. We wensen je een fijne tijd met je hond op Schouwen-Duiveland. 

Tip: Kijk op de borden of honden in een bepaald gebied los mogen of aan de lijn moeten. Respecteer altijd de flora en fauna in het gebied. 

Algemene regels zijn: 

  • Binnen de bebouwde kom moeten honden aan de lijn. 

  • Buiten de bebouwde kom mogen honden loslopen, tenzij er een bordje staat dat dit niet mag (bijvoorbeeld bij een natuurgebied). 

  • Op het strand en in de zee mogen honden los van oktober tot en met april, tenzij anders vermeld op de borden. Van 1 mei tot 1 oktober mag dat van 19:00-10:00 uur, de overige tijden alleen aangelijnd. Let op: Op het Verklikkerstrand moeten honden aangelijnd van 1 april tot en met 15 september gedurende de hele dag en nacht, in verband met broedende vogels. 

Losloopgebieden 

Je hond even lekker los laten rennen? Dat kan in de speciaal daarvoor aangewezen losloopgebieden.  

  • Grevelingendam: Het recreatieterrein Grevelingenstrand op de Grevelingendam heeft een hondenlosloopgebied aan het eind van de Strandweg. Op de overige stranden, ook het lange zandstrand aan de andere kant van de dam mogen honden alleen los tussen oktober en april. 

  • Krekengebied Ouwerkerk: Honden mogen los ten noorden van de Baalpapenweg. 

  • Schelphoek: Tussen Zierikzee en Burgh-Haamstede zijn twee losloopgebieden aan de Oosterschelde. 

  • Boswachterij Westerschouwen: Honden mogen los op de strook achter de kampeerterreinen tussen de bosrand en het ruiterpad bij de Adriaan van der Weijdeweg. 

  • Strand Westenschouwen: Het hele jaar mogen honden loslopen tussen de Punt en de Oosterscheldekering. 

  • Gadrabos: Er zijn twee losloopgebieden: in het voorste deel, achter Haamstede, langs de Vroonweg en in ’t Lapje aan de achterzijde, langs de J.J. Boeyesweg. 

Tip: Denk aan een hondenpoepzakje. In de bebouwde kom, op de stranden en in recreatiegebieden moet de poep opgeruimd worden. In de meeste steden en dorpen en op grote parkeerplaatsen hangt een automaat met poepzakjes.