Serooskerke

Het dorp Serooskerke ligt aan de Oosterschelde en wordt omringd door natuurgebieden, deels ontstaan door overstroming tijdens de Watersnoodramp in 1953. De huizen liggen rondom de centraal gelegen kerk, die oorspronkelijk in de vijftiende eeuw is gebouwd, maar vele malen is herbouwd en gerestaureerd. Het ringdorp is in al die jaren weinig veranderd. 

Bezienswaardigheden

In Serooskerke vinden we nog drie Rijksmonumenten: de kerk, de kerktoren en de 19e eeuwse hoeve Poortjesmeet aan de Oude Zandweg, deze laatste is particulier bezit en niet te bezichtigen. De kerk is oorspronkelijk gebouwd in de 15e eeuw. Tijdens een grote brand in 1575 is een groot deel van de kerk verwoest, maar later weer opgebouwd. De kerk heeft ook te lijden gehad door de Watersnoodramp. Je vindt hier dan ook een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Watersnoodramp in 1953. 

Op-Schouwen-Duiveland-Kerk-In-Serooskerke

Buurtschap de Schelphoek

Vlakbij Serooskerke is in 1903 een haventje aangelegd, voornamelijk bedoeld voor het vervoer van suikerbieten. Rond de haven werden enkele huizen gebouwd en zo ontstond buurtschap de Schelphoek. Tijdens de Watersnoodramp van 1953 brak de dijk door bij de Schelphoek en door de kracht van het water verdwenen alle huizen in de golven. Het verlies was groot. Om het gebied werd maanden later een nieuwe ringdijk gelegd, die gesloten werd met caissons. Bovenop een van deze caissons is nu een uitkijkpunt. Vanaf hier zie je goed de oude dijk met het grote gat erin. Het bleek achteraf de grootste dijkdoorbraak te zijn van heel Schouwen-Duiveland tijdens de Watersnoodramp. 

Op-Schouwen-Duiveland-Uitkijkpunt-Serooskerke-Trapgebouw

Ook zien - in Serooskerke