Kunst en cultuur op strand

Er gebeuren mooie dingen op de stranden van Schouwen-Duiveland. Ontdek het traditionele straôrijden waarbij ruiters de benen van hun paarden wassen. Ervaar de kracht van de wind tijdens het Vliegerfestival, kom dansen op de Brouwersdam tijdens Concert At Sea of geniet van lichtkunst bij de Fjoertoer.

Fjoertoer: ervaar het zelf

Elk jaar kun je in Renesse en omgeving de Fjoertoer lopen. De wandeling voert je in het donker door natuurgebieden, over duinen en het strand langs allerlei kunstobjecten. Het spannende en mooie aan deze tocht is hoe geweldig er bij de kunstwerken wordt gewerkt met licht en vuur. Trek je wandelschoenen aan, neem je kinderen en vrienden mee en waan je in een magische wereld.

Beleef het zelf
Fjoertoer Renesse strand

De traditie van Straô

In februari en maart kun je straôrijders in actie zien. Ze rijden vanuit Burgh-Haamstede, Ellemeet, Scharendijke, Serooskerke, Renesse en Noordwelle op ongezadelde paarden naar de kust, de branding in. Het is een traditie, mogelijk ontstaan om benen en hoeven te reinigen aan het eind van de winter. Een feest voor de zintuigen met muziek en mooi versierde paarden. Het gestamp van deze stoere, Zeeuwse paarden op de straatstenen maakt een onvergetelijke indruk.

Ontdek het Straô Rieën
Strao Renesse

Nog meer beleven - aan de kust