Strijd tegen het water

Schouwen-Duiveland wordt aan alle kanten omringd door water. Met de aanleg van de Deltawerken genieten inwoners en bezoekers nu vooral van de voordelen hiervan. Vroeger was dat wel anders. Inwoners hebben lange tijd een strijd geleverd tegen het opkomende water. Heel wat dorpen zijn door de jaren heen overstroomd tijdens verschillende stormvloeden. Veel plekken herinneren nog aan deze tijd. 

Verdronken dorpen

Eeuwenlang teisterde overstromingen Schouwen-Duiveland. Meer dan 15 dorpen zijn verdwenen onder water, opgeslokt door de zee. Het was een onzeker bestaan en veel mensen en vee verdronken tijdens deze overstromingen. Verspreid over het eiland vind je informatieborden over deze overstromingen. Ze herinneren aan de dorpen die hier ooit stonden. De contouren van het dorp staan op een doorzichtig paneel en als je achter het bord staat, zie je met wat verbeelding, waar ooit het dorp heeft gestaan.

Ontdek de geschiedenis
Verhaal Plompe Toren

Plompe Toren

Eenzaam achter een dijk, lijkt de Plompe Toren wat misplaatst. Het is de oude kerktoren van het verdronken dorp Koudekerke. Beklim de toren voor een weids uitzicht over de Oosterschelde en de Koudekerkse inlaag, een natuurgebied aan de voet van de toren. Het is de rustplaats voor vogels als de kluut, tureluur en gans. Met laagwater scharrelen deze vogels op de slikken van de Oosterschelde hun kostje bij elkaar. 

Beklim de Toren
Burgh-Haamstede Plompe Toren

Meer over - de strijd tegen het water