Watersnoodroute

(63,0 km)

De fietsroute van 61 kilometer die je langs plaatsen met herinneringen van de Watersnoodramp van 1953 meeneemt. Tijdens de stormnacht van 31 januari op 1 februari 1953 braken de dijken en kwamen flinke delen van Zeeland, Zuid-Holland en Brabant onder water te staan. Ook op Schouwen-Duiveland zijn de gevolgen niet te overzien. In totaal kost de ramp het leven van 1835 mensen.

Deze Watersnoodroute komt ook langs …

De fietsroute van 61 kilometer die je langs plaatsen met herinneringen van de Watersnoodramp van 1953 meeneemt. Tijdens de stormnacht van 31 januari op 1 februari 1953 braken de dijken en kwamen flinke delen van Zeeland, Zuid-Holland en Brabant onder water te staan. Ook op Schouwen-Duiveland zijn de gevolgen niet te overzien. In totaal kost de ramp het leven van 1835 mensen.

Deze Watersnoodroute komt ook langs de caissons in Ouwerkerk. Hier werd in november 1953 het laatste dijkgat bij Ouwerkerk gedicht met behulp van caissons. In deze caissons is nu het Watersnoodmuseum gevestigd en biedt plaats om te herinneren en herdenken. Het museum laat je via indrukwekkende foto’s, films en ooggetuigenverslagen zien hoe de ramp zich voltrok en wat er gebeurde na die nacht. Ook is er speciale aandacht voor de toekomst van water. 

De route brengt je ook langs het natuurgebied Weg door het Dijkwater, een gebied wat is ontstaan na de Watersnoodramp. Bezoek zeker ook even het oude ringdorp Dreischor waar veel monumenten terugvindt. Tip: Een tussenstop bij het Museumcafé van Museumboerderij Dreischor waar je ook je e-bikes kunt opladen. 

Dit ga je zien

Startpunt: Weg Van de Buitenlandse Pers
4305 Ouwerkerk
02
1

Het Watersnoodmuseum leert je meer over de verschrikkelijke gevolgen van de Watersnoodramp op 1 februari 1953, maar neemt je ook mee in het hier en nu. Voor welke uitdagingen staan we nu? En hoe ontwikkelen watersnoden zich in de toekomst?

Watersnoodmuseum
10
64
65
2

Ontdek onze jachthaven in Bruinisse aan het Grevelingenmeer. Met 1000 ligplaatsen, winterstalling, sanitair, botenlift, gratis wifi en meer biedt Jachthaven Bruinisse alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke watersportervaring.

Jachthaven en watersportvereniging Bruinisse
66
67
3

Klein strand zonder voorzieningen met leuke steiger.

Dorpsstrand Sirjansland
68
4

De Slikken van Dijkwater, een afgelegen vogelreservaat waar zeldzaam zeekraal groeit. Hoewel niet toegankelijk voor publiek, biedt deze locatie een serene toevluchtsoord voor inheemse vogelsoorten.

De Slikken van Dijkwater
60
5

Ontdek meer over de geschiedenis van (land)bouw in beweging in de vernieuwde expositieruimte van Museumboerderij Goemanszorg. Ook leuk voor gezinnen met kinderen.

Museumboerderij Goemanszorg
6

Ontdek de vogelrijkdom van De Slikken van Bommenede, het broedgebied voor zeldzame en bedreigde vogelsoorten in de Grevelingen. Dit veelzijdige buitendijkse gebied herbergt tientallen broedende vogels.

De Slikken van Bommenede
95
7

Bezoek Molen De Korenbloem Zonnemaire, een werkende korenmolen uit 1872 aan de Molendreef. Deze ronde stenen stellingmolen is een belangrijk cultureel erfgoed en te bezichtigen tijdens het draaien. Ervaar de geschiedenis van graanverwerking in Nederland!

Molen De Korenbloem Zonnemaire
94
61
62
8

Ontdek de prachtige Steenzwaan, een levendige rivier en restant van een ooit zeer levendige stroom. Geniet van de rustgevende omgeving tijdens een mooie wandeling.

Steenzwaan
04
9

Ontdek de charme van de Nieuwerkerkse Molen, een prachtige ronde stenen grondzeiler uit 1844. Bezoek de korenmolen wanneer deze draait en op afspraak. Ervaar de historische ambiance en het ambachtelijk malen van graan.

Molen Nieuwerkerk
03
10

Ontdek het Krekengebied Ouwerkerk met de knalblauwe ijsvogel, kleine zwanen en spechten. Betoverende kleuren van zeekraal en orchideeën maken het een geweldige bestemming voor natuurliefhebbers.

Krekengebied Ouwerkerk
01
Eindpunt: Weg Van de Buitenlandse Pers
4305 Ouwerkerk

Beschrijving

Startpunt: Weg Van de Buitenlandse Pers
4305 Ouwerkerk

De Watersnoodramp
De Watersnoodramp van 1953 ontstond in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 toen een zware en langdurige noordwesterstorm samenviel met springvloed. Het zeewater rond de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden werd in korte tijd hoog opgestuwd en veel mensen werden verrast door een vloedgolf die in een mum van tijd hun huizen omver spoelde. In totaal kwam 141.000 hectare onder water te staan en werden 49.000 huizen en boerderijen getroffen. Meer dan 100.000 mensen moesten worden geëvacueerd. Het totaal aantal dodelijke slachtoffers bedroeg 1835.

Watersnoodmuseum
In Ouwerkerk vind je het Watersnoodmuseum. Het museum is gevestigd in de vier caissons die in november 1953 gebruikt zijn om het laatste gat in de Zeeuwse dijken te dichten. Een museum ter herinnering aan en ter herdenking van de watersnoodramp op een plaats die herinnert aan deze grote ramp. Eenmaal binnen kun je van caisson naar caisson lopen, waar de feiten van de watersnoodramp, de emoties, de wederopbouw en de toekomst zich laten vertellen.

Bruinisse
Midden in het dorp staat een neoclassicistische zaalkerk uit 1904. De geveltoren is van hout. De geschiedenis van het dorp en de mosselvisserij is te zien in de Brusea. Deze zijn gevestigd in een 18e eeuws monumentenpand, oudheidskamer en het Visserijmuseum.

Dreischor
Het 800 jaar oude dorp is het best bewaarde voorbeeld van een ringdorp. De lage huisjes staan pittoresk rond de eeuwenoude Adriaanskerk. Dreischor is aangewezen als beschermd dorpsgezicht. De geschiedenis van dit vlasdorp is te zien in Streek- en Landbouwmuseum Goemanszorg.

Eindpunt: Weg Van de Buitenlandse Pers
4305 Ouwerkerk
  • 02
  • 10
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 60
  • 95
  • 94
  • 61
  • 62
  • 04
  • 03
  • 01