Dreischor

Dreischor is een van de best bewaarde oude ringdorpen op Schouwen-Duiveland met veel monumenten. Wandel door de smalle straten van het gemoedelijke dorp en bewonder de monumentale huizen met fraaie gevels, waaronder een aantal trapgevels. De grote Sint Adriaanskerk uit de 14e eeuw staat in het midden van het dorp, omringd door een gracht. Rondom de kerk en de begraafplaats staan de oudste huizen in een cirkelvorm. Met zijn vele monumenten is Dreischor een beschermd dorpsgezicht.  

Beschermd dorpsgezicht met rijksmonumenten

Iets verder weg van de dorpskern staat korenmolen Aelolus uit 1739, genoemd naar de Griekse god van de wind. De molen is niet meer als korenmolen in gebruik, maar als de wieken draaien ben je van harte welkom om te komen kijken. Aan de rand van het dorp wordt bij het oude praethuus van het dorp al van oudsher de laatste nieuwtjes uitgewisseld. Op de plek van voormalig kasteel Windenburg staat de imposante oude burgermeesterwoning uit 1956. 

Op-Schouwen-Duiveland-Dorp-Dreischor-Molen

Industrieel monument Pasveersloot

Een bijzonder industrieel monument is De Pasveersloot, deze vind je net buiten Dreischor aan de Welleweg. Van 1960 tot 2001 deed de sloot dienst als zuiveringsinstallatie. Het is een goedkope manier om water te zuiveren. Het was destijds een nieuwe ontwikkeling op het gebied van afvalwaterzuivering en een mijlpaal op milieugebied. De installatie is genoemd naar de ontwerper dr. Ir. A. Pasveer. De pasveersloot in Dreischor werkt niet meer, maar is volledig behouden gebleven en zou nog steeds zijn werk kunnen doen. 

Op-Schouwen-Duiveland-Pasveersloot-Dreischor-Beekje-Met-Gras-Aan-De-Zijkant

Ook doen - in Dreischor