Expeditie op Schouwen-Duiveland

(43,0 km)

Je fietst vaak buitendijks door een schitterend landschap waar water en land elkaar afwisselen. 

Watersnoodramp
Na de Watersnoodramp van 1953 werd besloten de Deltawerken aan te leggen. Dankzij deze indrukwekkende waterwerken is het zuidwesten van Nederland nu stukken veiliger. De Deltawerken bestaan uit 13 dammen en waterkeringen. De aanleg duurde van vlak na de Watersnoodramp tot 1997. 

De route
Volg de (knooppunten) route en ontde…

Je fietst vaak buitendijks door een schitterend landschap waar water en land elkaar afwisselen. 

Watersnoodramp
Na de Watersnoodramp van 1953 werd besloten de Deltawerken aan te leggen. Dankzij deze indrukwekkende waterwerken is het zuidwesten van Nederland nu stukken veiliger. De Deltawerken bestaan uit 13 dammen en waterkeringen. De aanleg duurde van vlak na de Watersnoodramp tot 1997. 

De route
Volg de (knooppunten) route en ontdek meer over de Deltawerken en de omgeving. De knooppuntnummers vind je terug langs de route op de fietsnetwerkborden. Je kunt de route op elk gewenst punt starten en je kan zelf bepalen of je de route linksom of rechtsom fietst. Deze route is 43 km. 

Dit ga je zien

Startpunt: Rampweg 13
4322 NN Scharendijke
76
1

De Jacobuskerk Renesse is een prachtige gotische kerk in het centrum van Renesse. Bezoekers kunnen elke zondag om 09.30 uur een kerkdienst bijwonen.

Jacobuskerk Renesse
74
2

Ontdek het prachtige Gadrabos. Dit bos mag dan niet groot zijn, maar het staat bekend om zijn overvloed aan eikenbomen en talloze paddenstoelen in het najaar. Kom genieten van de natuur en maak een ontspannen wandeling in het Gadrabos.

Het Gadra Bos
73
3

Bezoek de Vroongronden gelegen tussen Renesse en Haamstede. Dit open natuurgebied is hobbelig en wordt bewoond door talloze vogels, bloemen en vlinders. Fiets over het fietspad van of naar Renesse en geniet van de adembenemende natuur.

De Vroongronden Op Schouwen-Duiveland | Echtpaar fietst door Vroongronden
4

Ontdek de historische charme van Molen de Graanhalm in Burgh-Haamstede. Geniet van heerlijke pannenkoeken in de eetgelegenheid en bezoek het leuke molenwinkeltje. Kom langs en ervaar het zelf!

Molen De Graanhalm Burgh-Haamstede
72
5

Bezoek het grootste bos van Zeeland: Boswachterij Westerschouwen. Staatsbosbeheer heeft hier diverse routes uitgezet, ideaal voor een wandeling of fietstocht in de prachtige natuur.

Boswachterij Westerschouwen
6

Geniet van rust en ruimte op natuurstrand Domeinen 1 bij Westenschouwen, grenzend aan Boswachterij Westerschouwen en met uitzicht op de Oosterscheldekering.

Strand Domeinen 1
7

De Oosterscheldekering is een uniek bouwwerk in Nederland dat onderdeel uitmaakt van de Deltawerken. Met een totale lengte van 9 km en 62 schuiven is het één van de grootste projecten in Nederland en biedt uitgebreide bescherming.

Oosterscheldekering
71
8

De Plompe Toren is een symbool van verdwenen dorpen op Schouwen-Duiveland. Ervaar de fascinerende geschiedenis, architectuur en cultureel erfgoed van deze unieke toren.

Plompe Toren
81
9

Natuurgebied De Schelphoek is een prachtig krekengebied dat gevormd is na de Watersnoodramp van 1953. Geniet van de rust en schoonheid van dit unieke natuurgebied tijdens een wandeling of fietstocht.

Natuurgebied De Schelphoek
89
89
10

Op de Prunjehil heb je een uniek uitzichtpunt met drie punten: ontmoetingspunt, informatiepunt en uitkijkpunt over het natuurgebied. Geniet van het adembenemende uitzicht en leer meer over de omgeving.

Prunjehil
90
91
11

Wandel door het prachtige natuurgebied Tureluur aan de zuidkust van Schouwen-Duiveland. Geniet van de rust en stilte van dit unieke stukje natuur, waar diverse vogelsoorten hun thuis hebben gevonden.

Natuurgebied Tureluur
88
82
83
12

Bezoek Molen De Lelie Scharendijke, een historische korenmolen uit 1868 met prachtig uitzicht en een restaurant en molenwinkel. Proef heerlijke gerechten en lokale lekkernijen en koop meel en andere streekproducten.

Molen De Lelie Scharendijke
85
Eindpunt: Rampweg 13
4322 NN Scharendijke

Beschrijving

Startpunt: Rampweg 13
4322 NN Scharendijke

Uitkijktoren Prunje
Prachtig uitzicht op vogelparadijs. Door de aanleg van de Deltawerken veranderde de stroming in de Oosterschelde. Daardoor zijn veel gebieden waar vogels vroeger konden rusten of foerageren verdwenen. Toen dat duidelijk werd, werden er maatregelen genomen. Zo is er langs de zuidkust van Schouwen-Duiveland een flink natuurgebied aangelegd dat vaak Plan Tureluur of Prunje wordt genoemd. Het gebied is met slikken, veilige droge gedeeltes en heel veel ondiep water en drassig land een vogelparadijs. Wanneer het vloed is, komen veel kustvogels hier even uitrusten. Daarnaast kun je allerlei ganzen en weidevogels zien. Vanaf de uitkijktoren in de Prunjepolder heb je er perfect uitzicht op.

Brouwersdam
Een heel erg natuurlijke dam. De Brouwersdam schermt de Grevelingen af van de Noordzee. Hoofddoel van de bouw was om de kustlijn korter en sterker te maken. Zo is een flink gebied in het achterland goed beschermd. Maar tijdens de aanleg is er op meer gelet dan alleen de veiligheid. Dit is het eerste Deltawerk waarbij Rijkswaterstaat verder keek dan de technische vereisten. Er werden landschapsarchitecten bij het proces betrokken zodat alles goed binnen het landschap zou passen en recreanten zich er thuis zouden voelen. Dat is goed gelukt. De Brouwersdam is een watersport hotspot en grote delen van de dam lijken gewoon ‘naturel’ duingebied. 

Plompe Toren van Koudekerke en Schelphoek
De Plompe Toren is het overblijfsel van het welvarende vissersdorp Koudekerke. Maar wat is er met het dorp gebeurd? Volgens een oud verhaal werd over de streek rondom Westenschouwen ooit een vloek uitgesproken. 

Eindpunt: Rampweg 13
4322 NN Scharendijke
 • 76
 • 74
 • 73
 • 72
 • 71
 • 81
 • 89
 • 89
 • 90
 • 91
 • 88
 • 82
 • 83
 • 85