Parelroute Bescherming - Zeepeduinen, Burgh-Haamstede

(5,0 km)

Zeeland is als een grote oester met veel prachtige parels. Met deze puzzelroute ontdek je de verborgen schatten van Burgh-Haamstede en omgeving. Soms zijn ze zo goed verborgen dat je ze alleen kunt vinden door goed te kijken.

Startlocatie: Leliëndaleweg 3, 4328 LD Burgh-Haamstede

Hoe werkt het?
Volg de route door rechtsonder in je scherm op…

Zeeland is als een grote oester met veel prachtige parels. Met deze puzzelroute ontdek je de verborgen schatten van Burgh-Haamstede en omgeving. Soms zijn ze zo goed verborgen dat je ze alleen kunt vinden door goed te kijken.

Startlocatie: Leliëndaleweg 3, 4328 LD Burgh-Haamstede

Hoe werkt het?
Volg de route door rechtsonder in je scherm op 'Kaart' te klikken. Zoom vervolgens in naar start (nummer 1) en druk op de genummerde punten om meer te ontdekken over de omgeving. Achter sommige nummers zitten luisterfragmenten en onder andere vragen. Beantwoord de vragen en verzamel letters. Aan het einde van de route kun je met deze letters een zin van 3 woorden vormen. 

Dit ga je zien

Startpunt: Leliëndaleweg 3
4328LD Burgh-Haamstede
43
42
41
48
45
44
Eindpunt: Leliëndaleweg 3
4328LD Burgh-Haamstede

Beschrijving

Startpunt: Leliëndaleweg 3
4328LD Burgh-Haamstede

1. Ringburgwal
De ringburgwal bood bescherming tegen de Vikingen. 
Vraag 1: Welke plaats beschermde de wal hier? Neem de laatste letter van het antwoord.

2. Pannenkoekenmolen
Molen de Graanhalm (1847) is een koren-houtzaagmolen. Vroeger was het uitsluitend een korenmolen, maar in 2003 is beneden in de molen een zaag geplaatst. Deze kan hele boomstammen verzagen met hulp van de wind of motorkracht. Bovenin de molen wordt er met stenen Zeeuwse vlegel tarwe tot volkoren meel gemaald. Naast de molen vind je een pannenkoekenhuis met meer dan 30 verschillende soorten pannenkoeken. Er worden volkoren pannenkoeken geserveerd van Zeeuwse Vlegel tarwe. Milieuvriendelijk geteelde tarwe uit de regio die gemalen wordt in de molen.
Vraag 2: Wanneer werd de eerste pannenkoek gebakken in deze molen?Neem de 3e letter van de maand.

3. Slot
Welk slot kun je onderweg zien liggen?
Vraag 3: Neem de laatste letter van het antwoord.

4. Zeepeduinen
De Zeepeduinen. Waarom heet dit gebied eigenlijk zo? Wat heeft zeep ermee te maken? Helemaal niets. Zeepe komt van het Zeeuwse woord sepelen, wat sijpelen betekent. Het grondwater sijpelt hier vanuit de duinen naar de lager gelegen omgeving. Vroeger lagen er veel natte duinvalleien, oftewel duinmeertjes, maar die zijn in de loop van de tijd dichtgegroeid. Van vier valleien is de bovenste laag afgegraven, zodat er weer water in staat. Er zijn drassige open plekken met kruipwilg, duizendguldenkruid, parnassia en veldrus. Je kunt er nu rugstreeppadden, groene kikkers en watersalamanders vinden. 
Vraag 4: Welke mooie witgele bloem groeit er in de Zeepeduinen? Neem de 3e letter van het antwoord.

5. Bunkers
De Tweede Wereldoorlog. De Duitse bezetter wil zich beschermen tegen de geallieerden. Ze bouwen langs de kust van Europa een muur van bunkers, de Atlantik Wall. Deze walvisbunker is daar ook een onderdeel van. Hij ligt bovenop een duin en dat is niet voor niets. Vanuit deze bunker voeren de Duitsers het commando over alle verdedigingswerken op Schouwen. In de bunker zijn ruimtes voor radio, officieren, voorraden en een mitrailleurpost voor de verdediging van de bunker zelf. Op het dak zie je nog de gepantserde observatiekoepel. 
Vraag 5: Wat is de Duitse naam van het bunkercomplex dat hier stond? Neem de 4e letter van het antwoord.

Vraag 6: In de bunker vind je beschermde dieren. Welk dier staat er op het plaatje aangegeven? Neem de 2e letter van het antwoord

Dierendrukte
Wees eens heel stil. Wat hoor je? Misschien hoor je wel wilde eenden, tafel- en bergeenden in de meertjes kwekken. Of hoor je de klaaglijke roep van de wulp en de zang van de boomleeuwerik. Misschien wel het kloppen van de groene specht. Het ritselen van een hagedis in het struikgewas of een krakend takje wanneer een ree of damhert erop staat. Zoals je merkt kan het dus best druk zijn in de Zeepeduinen. En als dat nog niet genoeg is, een paar kilometer verder ligt een meeuwenbroedkolonie. Dus kijk en luister goed, misschien laten de dieren zich wel zien.
Vraag 7: Je vindt hier verschillende soorten eenden: de wilde eend en de bergeend. Welke nog meer? Neem de eerste letter van het antwoord.

Handige tuiniers
Je kunt hier heel ver kijken, niet alles is dichtgegroeid. Je ziet duingrasland, stuivend zand en duinvalleien. Dat is heel zeldzaam in Nederland. Om ervoor te zorgen dat het open blijft, lopen hier zo’n 100 Shetlandpony’s rond. Ze eten duinriet, jonge boompjes en boombast. Ook trappen ze de grond kapot. Zo kan het zand door de wind meegenomen worden en kunnen er weer nieuwe zandduinen ontstaan. In het zand leven zandbijen en zandkevers En er groeien ‘zandplanten’ zoals helm en zandzegge. Zo beschermen ze de Zeepeduinen tegen het dichtgroeien. Handige tuiniers, die Shetlandpony’s.

Neem de 6e en 8e letter van deze handige tuiniers.

Dit waren alle vragen. Als je het goed gedaan hebt, kun je nu een zin vormen van 3 woorden. 

Eindpunt: Leliëndaleweg 3
4328LD Burgh-Haamstede
  • 43
  • 42
  • 41
  • 48
  • 45
  • 44