Parelroute Rijkdom - Zierikzee

(4,0 km)

Zeeland is als een grote oester met veel prachtige parels. Met deze puzzelroute ontdek je de verborgen schatten van Zierikzee. Soms zijn ze zo goed verborgen dat je ze alleen kunt vinden door goed te kijken.

Startlocatie: Parkeerplaats Hoofdpoortstraat, 4301 AV Zierikzee

Hoe werkt het?
Volg de route en ontdek meer over de omgeving. Beantwoord de vragen en verzamel letters. Aan het einde van de route kun je met deze letters de naam van een Zierikzeese dichteres vormen. 

Dit ga je zien

Startpunt: Parkeerplaats Hoofdpoortstraat
Hoofdpoortstraat
4301 Zierikzee
1

De Nobelpoort, een van de laatste drie stadspoorten van Zierikzee. De middeleeuwse poort dateert uit de 14e eeuw en is gelegen landinwaarts.

Nobelpoort
2

Ontdek Molen De Haan, een prachtige ronde stenen korenmolen uit 1874 in Zierikzee. Met een vlucht van 23,50 meter biedt deze molen een adembenemend uitzicht op de stad. Kom langs en ervaar zelf de charme van deze historische bezienswaardigheid.

Molen De Hoop Zierikzee
3

Dit uit de 14de eeuw daterende koopmanshuis is één van de grootste en oudst bewaard gebleven particuliere panden in ons land en het oudste woonhuis in Zierikzee.

Huis de Haene
4

In de prachtige binnenstad van Zierikzee vinden we het Stadhuismuseum. De wisselende tentoonstellingen en de topstukken uit de collectie brengen het verleden tot leven.

Stadhuismuseum Zierikzee
5

Bezoek de indrukwekkende Sint-Lievensmonstertoren, beter bekend als "De Dikke Toren", gelegen in het charmante Zierikzee.

Sint-Lievensmonstertoren ''De Dikke Toren''
6

Ontdek de geschiedenis van het Blauwe Bolwerk: het enige overgebleven bastion ter bescherming van de haventoegang uit de 16e eeuw, met een doorgang naar de Westhavendijk gemaakt in 1817.

Blauwe Bolwerk
7

Zierikzee was een belangrijke vismarkt door de geschiedenis heen. Eeuwenlang was de visserij de motor achter de welvaart van de stad.

Vismarkt
8

Bekijk een mooie ouderwetse vloot schepen in de Middeleeuwse haven van monumentenstad Zierikzee.

Museumhaven Zeeland / Oude Haven
9

Bezoek de geschiedenis van Zierikzee door een wandeling langs de Noord- en Zuidhavenpoort te maken. Deze indrukwekkende stadspoorten werden in de 14e eeuw gebouwd om de haven te beschermen.

Noord- en Zuidhavenpoort
10

Ontdek de geschiedenis van Gravensteen, het voormalige administratieve centrum van de graaf van Holland, Zeeland en West-Friesland. Dit indrukwekkende gebouw fungeerde ook als de oudste gevangenis van Zeeland.

Gravensteen
11

De Nobelpoort, een van de laatste drie stadspoorten van Zierikzee. De middeleeuwse poort dateert uit de 14e eeuw en is gelegen landinwaarts.

Nobelpoort
Eindpunt: Parkeerplaats Hoofdpoortstraat
Hoofdpoortstraat
4301 Zierikzee

Beschrijving

Startpunt: Parkeerplaats Hoofdpoortstraat
Hoofdpoortstraat
4301 Zierikzee

Rijkdom
Als je door de straten en steegjes van dit stadje loopt waan je je in de Middeleeuwen. De tijd waarin deze belangrijke havenstad in volle bloei is. Rijk geworden door de handel in zout en meekrap. Nu, honderden jaren later zie je nog steeds de vele monumentenpanden. Duik mee in de rijke geschiedenis van Zierikzee en vind de parels van de rijkdom.

1. Nobelpoort
Start deze puzzelroute bij de toegangspoort tot Zierikzee. In de stad zijn er nog twee te vinden, maar dit is de oudste. Gebouwd aan het begin van de 14e eeuw toen de Vlamingen de stad wilden innemen. De poort is heel hoog, zodat je de vijand al van ver kon zien aankomen en hem kon tegenhouden met pijl en boog. Toen later kanonnen werden uitgevonden, bouwden de mensen geen hoge poorten meer. Ze werden wel dikker. Waarom deze poort de Nobelpoort heet, is niet bekend. Een verhaal gaat dat het gebouw gesticht is door 2 nobele dames. Omdat één van hen krom liep, hebben de bouwers één van de twee torenspitsen met een flauwe knik gebouwd. Is het echt zo gegaan of is het een verhaal van iemand met een rijke fantasie.
Vraag 1: Wat staat er op het straatnaambord dat hangt aan de Nobelpoort? Neem de 4e letter van het antwoord.

2. De Hoop
Je loopt langs een molen met de naam 'De Hoop'. Het is een korenmolen uit 1874 aan de Lange Nobelstraat. Het is een ronde stenen molen met een vlucht van 23,50 meter.  Op deze locatie werd in 1788 een eerste houten molen opgetrokken. In 1850 werd deze vervangen met een stenen exemplaar. Na een brand in 1874 werd de molen gerestaureerd. De stelling waar de molen op staat is meer dan 12 meter hoog. Het is de jongste van de twee korenmolens van de stad. Nog steeds wordt er in de molen graan gemalen.
Vraag 2: Wat voor soort molen is dit? Neem de 3e letter van het antwoord.

3. en 4. De Haene en Stadhuismuseum
 Dit huis, ‘De Haene’, is één van de oudste woonhuizen van heel Nederland. Het komt uit de 14e eeuw. Je kunt ze bijna niet meer zien, maar daar boven het middelste raam staan twee gebeeldhouwde  hanen. Kijk maar eens goed. Ze zijn behoorlijk versleten en dat is niet zo gek. Tegenover ‘De Haene’ werd rond 1550 het stadhuis gebouwd met z’n prachtige rijkversierde toren. Bovenop staat Neptunus de Romeinse god van de zee, uitkijkend over Zierik en Zee. Binnen vind je de schatten van Zierikzee: de stadswaag, modellen van de schepen die hier voeren en het prachtige houten plafondconstructie op zolder waarbij geen spijker gebruikt is.
Vraag 3: Wie staat er bovenop het stadhuis? Wat is zijn naam? Neem de 1e letter van zijn naam.

5. Sint-Lievensmonstertoren
Naast de toren staat een enorme kerk, de Nieuwe Kerk. En kijk eens op de grond. Zie je die lijnen? Die laten zien dat de kerk die hiervoor stond nog groter was. Dat was de St Lievensmonsterkerk, de grootste kerk van heel Zeeland! En de grootste kerk verdient een bijzondere toren. Een toren van wel 130 meter hoog, nog hoger dan de dom in Utrecht! Er was geld genoeg om zo’n grote toren te bouwen. Maar de rijkdom in Zierikzee nam af in de 16e eeuw. De toren kon niet afgemaakt worden. Nu staat er deze 62 meter hoge Dikke Toren.
Vraag 4: Even verderop kom je een spoelput tegen uit de Middeleeuwen. Deze wordt volwelle genoemd. Wat is de andere benaming voor deze spoelput? Neem de 2e letter van het antwoord.

6. Bolwerk
Vaar je vanuit Zierikzee richting zee, dan kom je in de Oosterschelde terecht. Maar honderden jaren geleden was de Gouwe, die hier stroomde, verzand. De stad was niet meer goed bereikbaar. Dus, zo bedachten de Zierikzeeënaren, we graven een kanaal van 3 kilometer lang. Dit enorme karwei wordt rond 1600 uitgevoerd. De zuidelijke stadsmuur wordt afgebroken en vervangen door een kade. De aanlegplaats wordt de Nieuwe Haven genoemd. Maar zonder stadsmuur ligt de stad open en de Spanjaarden zouden zo maar kunnen aanvallen. Daarom worden de Bolwerken gebouwd. De blauwe aan de westzijde, de oranje aan de oostzijde.
Vraag 5: Bij het Bolwerk staat de laatste complete brulboei in Nederland. Wat is de naam van het bedrijf die deze boei heeft gemaakt? Neem de laatste letter van het woord.

7. Vismarkt
De visserij is heel belangrijk geweest voor Zierikzee. Voornamelijk de vangst van haring en kabeljauw. In het midden van de 17e eeuw bestaat de vloot uit bijna 100 schepen. Aan de linkerkant, onder het afdakje, werd de vis schoongemaakt. In het midden staat het afslaghuisje, de plek waar de visveiling plaats vond.
Niet alleen met vis, maar ook met zout en meekrap verdiende Zierikzee veel geld. In de Zeeuwse bodem zit zout veen. In de Middeleeuwen werd dat uit de grond gegraven en verkocht. Later werd het geïmporteerd, omdat het graven gevaarlijk was voor de dijken. En wist je dat Meekrap op heel Schouwen-Duiveland groeit? Uit de wortels haal je de kleurstof om textiel rood te verven. Hier in Zierikzee werd de meekrap gekeurd.
Vraag 6: Zierikzee werd rijk van vis, meekrap en ......? Neem de 3e letter van het antwoord.

8. en 9. Museumhaven / Oude Haven en Noordhavenpoort
Het is de 17e eeuw. Je vaart Zierikzee binnen met je schip en komt langs deze indrukwekkende poorten, de noordhavenpoort en de zuidhavenpoort. De kleuren van Zierikzee, rood en zwart, kijken je aan. Als je toegelaten wordt, vaar je zo de oude haven van Zierikzee binnen. Daar zie je hoekerschepen, vissersboten die vissen met lange lijnen met haken of hoeken. Of pinassen: grote, zwaarbewapende schepen die verre reizen maken naar Amerika of Azië. Misschien zie je wel het schip van Zierikzeeër Mulock, die als eerste de kalkoen in Nederland brengt. Schepen die hier op de scheepswerven van de stad zijn gebouwd.
Vraag 7: Loop door de Noordhavenpoort naar het kanon. Naar welke machthebber is de stad vernoemd? Noteer de 4e letter van het antwoord.

10. Gevangenis
Vraag 8: Ergens onderweg ben je wellicht nog een oude gevangenis gepasseerd? Vlakbij het Stadhuismuseum. Wat is de naam van deze gevangenis? Neem de 1e letter van het antwoord.

Dit waren alle vragen. Als je het goed gedaan hebt, kun je nu de voor- en achternaam achterhalen van een Zierikzeese dichteres. Wat is haar naam?

Eindpunt: Parkeerplaats Hoofdpoortstraat
Hoofdpoortstraat
4301 Zierikzee