In de haven van Rotterdam ligt een bulkcarrier met een lading van 400.000 ton klaar om gelost te worden. “Dat moet snel gebeuren, want tijd is geld”, weet Michel Corbeau als geen ander. Hij is General Manager bij Nemag in Zierikzee waar ze gespecialiseerd zijn in het bedenken van efficiënte oplossingen als het gaat om het lossen van een vracht: snelle, lichte en betrouwbare grijpers.
Een groep van 50 collega’s werkt binnen zijn eigen specialisme aan de grootste en snelste grijpers ter wereld. “Alles bij ons is maatwerk: van engineering tot het uiteindelijk spuiten van de grijper. Dat betekent dat het heel belangrijk is dat alle afdelingen goed samenwerken. Alleen dan kom je tot het beste eindproduct.” In 2024 bestaat het bedrijf 100 jaar en dat is reden voor een feestje. “Ongeveer een eeuw geleden begon het met een algemene metaalconstructiewerkplaats in Rotterdam, maar daarmee kun je jezelf niet onderscheiden. Nu zijn we vooruitstrevend op het gebied van grijpers en dat wordt gezien.”
De markt van grijperfabrikanten blijkt redelijk traditioneel. “De Afsluitdijk is destijds aangelegd met hulp van een type grijper die nu nog steeds wordt verkocht. Wij proberen onszelf en de producten te ontwikkelen. Zo heeft het bijna 10 jaar geduurd om een revolutionair nieuw grijperconcept te ontwikkelen. Dit hebben we gedaan in samenwerking met de TU Delft. Na 8 jaar hadden we een prototype die we konden inzetten bij één van onze klanten. ”Uit de simulaties was de verwachting dat deze grijper ongeveer 8% efficiënter zou zijn. “Na uitvoerig testen bij deze klant bleek dat veel hoger te zijn! Door het grijpmechanisme kan de grijper sneller lossen, maar ook het laatste beetje uit het schip ruimt hij efficiënter op.” Vanaf 2018 is het nieuwe model in de verkoop gegaan, maar daar blijft het niet bij. “We zijn continu bezig met ontwikkelen en innoveren. Momenteel hebben we wereldwijd een handvol concurrenten en die willen we wel een stap voor blijven.”
Ook in de grote(re) havens over de hele wereld is Nemag een bekende naam. De keuze voor het vestigen van het bedrijf in Zierikzee is een logische. Het is een ideale locatie, want je ligt precies tussen Rotterdam en Antwerpen in. Het bedrijf heeft volgens Michel ook een maatschappelijk belang. “Ons doel is om het op Schouwen Duiveland leefbaar te houden en te laten zien wat voor mooie bedrijven we hier hebben. Dat begint op de basisscholen. Zo organiseren we samen met zes andere bedrijven op het industrieterrein het jaarlijkse evenement ‘Kom jij het bij ons maken’. Speciaal bedoeld voor kinderen van 8 t/m 15 jaar. De kinderen krijgen een bouwpakket mee en bij elk bedrijf maken ze een stukje van die puzzel. Een extra voordeel is dat ook de meekomende ouders onze bedrijven eens van binnen zien.” Het evenement blijkt al snel een groot succes. “Niet alleen de kinderen, maar vooral voor de ouders gaan er soms deuren open. Ze hebben vaak geen idee wat we doen en op welke schaal. Hopelijk zijn de kinderen van nu de werknemers van de toekomst.”