De kwekerij van Dieneke Klompe

In de polders van Zonnemaire treffen we de kwekerij van Dieneke Klompe aan. Je vindt hier een rijke diversiteit aan eetbare bloemen, bijzondere groenten en kruiden. Eenmaal ‘achter het hek’ voel je de rust en ruimte die Dieneke zo waardeert. Het vrije uitzicht over de polders en de relatieve stilte onderstreept dit. “Ik heb de leukste baan en het leukste huis op de mooiste plek van Nederland.” Haar baan beperkt zich niet tot kantoortijden. “Niet dat ik dat erg vind. Ik ben gewoon heel erg graag buiten bezig. Daar krijg ik energie van.”  

Het verhaal van Dieneke begint in Dreischor: “Ik ben opgegroeid op het land. Als kind heb ik altijd veel geholpen bij mijn vader. Dat vond ik toen al buitengewoon interessant.” Ze vertelt over haar droom om later ook boerin te worden. “Aangezien mijn vader mij erop wees dat het goed is om ook een echt vak te leren, heb ik geleerd voor docent creatieve vakken. Ik heb altijd met heel veel plezier voor de klas gestaan en les gegeven in veel verschillende vakken. Ik vond het heerlijk, maar toch miste er iets. Ik wilde heel graag boerin worden.” In 2000 kocht Dieneke een perceel grond in Zonnemaire. “Dat was het begin van een nieuw avontuur. Niet gehinderd door enige kennis en met een tomeloze werkdrift begon ze als boerin. Ik dacht hier ga ik mijn biologische boerderij van maken.” 

De kwekerij in Zonnemaire is ook een plek waar mensen van allerlei achtergronden samenkomen. Regelmatig is er op maandagmiddag een groene knutselclub en door het jaar heen worden er verschillende activiteiten georganiseerd. “De opbrengsten van de kwekerij gaan voornamelijk naar de horeca, maar daarmee ben je er nog niet. Door het delen van kennis hoop ik mensen bewuster te maken van hun eigen invloed op voeding en leefstijl.” Zelf komt ze nog maar zelden in de supermarkt. “Voeding is zo’n belangrijke bron voor je energie en weerstand”, vertelt Dieneke. “Gezonde voeding komt wat mij betreft niet uit de schappen. Als ik vertel dat ik biologisch en bijna altijd uit eigen tuin eet, denken veel mensen dat het duur en ingewikkeld is. Dat valt mee. Creatief denken en gewoon doen helpen enorm. Met één vierkante meter grond heb je al een begin om jaarrond iets uit eigen tuin te eten of thee van te zetten, wat een feest.” 

Door de jaren heen is er veel veranderd op de kwekerij. Alles wat je ziet is door haar bedacht en  uitgevoerd. Een paar jaar geleden heeft ze aan de westkant van de kwekerij vier “buitenkamers” gebouwd. “Mensen kunnen hier genieten van rust en ruimte, maar ook de connectie maken met de kwekerij. Ik ben van mening dat het goed is voor een mens om zichzelf af en toe terug te trekken in de natuur.  Zeker in de hectische tijd waarin we nu leven.” De buitenkamers beschikken over alle gemakken, behalve wifi en tv. “De nadruk ligt hier echt op rust, ruimte en uitzicht.”  

Of er nog plannen zijn voor de kwekerij? “Genoeg”, vertelt Dieneke met een brede glimlach op haar gezicht. “Mijn missie is om mensen nog bewuster te maken en daar valt nog veel winst te behalen.” Over stoppen moet Dieneke echt nog niet denken. “Mensen gaan met pensioen, maar daar begin ik voorlopig niet aan. Misschien dat ik de werkzaamheden wat aan pas naar mijn leeftijd, maar stoppen hmmm, later, misschien heel veel later maar eigenlijk liever niet.” 

Lees ook deze - verhalen van eilanders