Het begon allemaal in een portocabin waar John Bijl experimenteerde met het kweken van o.a. orchideeën en varens. Uiteindelijk is er gekozen om te focussen op het produceren van varens en die keuze verklaart ook deels het succes. Ruim 33 jaar en tal van experimenten later is Vitro Plus uitgegroeid tot marktleider als het gaat om het vermeerderen van uitgangsmateriaal voor varens. Met de verkoop van 45 miljoen varens per jaar en Amerika als grootste afzetmarkt is het tijd voor het verhaal van Vitro Plus.
“Uniek aan onze bedrijfsvoering is dat wij jaarrond varens kweken. Door te werken onder dezelfde omstandigheden en met beperkte invloeden van buiten, bieden we de garantie van een sterke kwaliteit varen, geteeld met de zekerheid van een fabriek”, aldus Elenita Davidse. Zelf is ze zo’n 5 jaar werkzaam bij Vitro Plus als Finance & HR Manager. Bij het verlaten van het plantmateriaal uit de kweekhallen zijn de varens slechts een paar centimeter groot. Vanuit Burgh-Haamstede vliegen en rijden ze vervolgens de hele wereld over.
Het grootste deel wordt geëxporteerd naar Amerika. Dat is één van de grootste afnemers van varens. Daar zijn ze razend populair. Waar het hier gebruikelijk is om met Moederdag een bos bloemen cadeau te geven, doen ze dat in Amerika met varens. Grote kans dat zo’n varen zijn oorsprong vindt op Schouwen-Duiveland.
In totaal heeft het bedrijf circa 80 medewerkers in dienst, waarvan het overgrote deel op Schouwen-Duiveland woont. Vitro Plus voelt zich daardoor sterk verbonden met de eigen regio. Ze zijn ook hoofdsponsor van het filmtheater in Zierikzee en ze sponsoren diverse evenementen in de eigen regio. “Waarom? Zodat de kernen aantrekkelijk zijn én blijven voor (toekomstige) collega’s. Ook werken we met een persoonlijk sponsorbudget. Collega’s mogen dit naar eigen inzicht “besteden”. De enige vereiste is dat het wel een openbaar doel moet dienen hier op het eiland, maar verder krijgen collega’s de vrijheid en verantwoording om het zelf te besteden.”
Vitro Plus blijft zichzelf én zijn product verbeteren. “Een groot deel van onze omzet besteden we aan innovatie. In ons eigen laboratorium experimenteren we graag onder verschillende omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan grondsoorten, lichtinval maar ook de uitbreiding van ons assortiment varens. Het is iedere keer weer een nieuwe ontdekkingsreis.” Met de bouw van het nieuwe pand in Burgh-Haamstede hoopt Vitro Plus nog meer te kunnen innoveren. “Ook zijn we bezig met een stukje verduurzaming. Het is ons doel om zo groen mogelijk te zijn. Dat biedt een mooie uitdaging voor de toekomst.”