Torens op Schouwen-Duiveland

Ze zijn opvallend en steken vaak al eeuwen hoog boven het maaiveld uit: de torens van Schouwen-Duiveland. Beklim de Plompe Toren en de Dikke Toren en geniet van de weidse uitzichten. Vuurtoren Westerlicht is een icoon en herken je al van verre. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de twee kastelen op Schouwen-Duiveland: Slot Haamstede en Slot Moermond. 

Sint-Lievensmonstertoren

De Sint-Lievensmonstertoren in Zierikzee is 62 meter hoog en wordt in de volksmond de Dikke Toren genoemd. Volgens het oorspronkelijke plan moest de toren veel hoger worden, maar uiteindelijk is de Dikke Toren nooit afgebouwd. Voor veel inwoners van Zierikzee is de Dikke Toren vooral een herkenningspunt. Als ze terugkomen van een reis en ze zien de Dikke Toren, dan pas zijn ze weer thuis. Beklim de toren voor een weids uitzicht over de stad.

Start je beklimming
Zierikzee Dikke Toren Sint Lievemonstertoren

Plompe Toren

Je ziet hem al van verre staan: de Plompe Toren. Deze oude kerktoren is het enige overgebleven bewijs van het verdronken dorp Koudekerke. Beklim deze toren voor een prachtig uitzicht over de Koudekerkse inlagen, een natuurgebied met fotogenieke, historische karrenvelden. Aan het begin van de beklimming krijg je het verhaal te horen van de zeemeermin, met spannende achtergrondgeluiden. Halverwege de beklimming wordt het verhaal van de verdronken dorpen verteld aan de hand van een boek waarvan de pagina's zichzelf als in een sprookje omslaan.  

Laat je verwonderen
Burgh-Haamstede Plompe Toren

Vuurtoren Westerlicht

Een heel bekend icoon op Schouwen-Duiveland is de vuurtoren van Nieuw-Haamstede. Ooit stond hij op het vroegere bankbiljet van 250 gulden. Met 53 meter hoogte is het een van de grootste vuurtorens van Nederland. Vroeger had de toren geen kleuren, pas een eeuw na de bouw is de toren rood met wit geverfd, als waarschuwing voor laag overvliegende vliegtuigen. De vuurtoren is niet meer bemand en helaas niet toegankelijk voor publiek. 

Meer over dit icoon
Burgh-Haamstede vuurtoren 1

Bezoek kastelen - op Schouwen-Duiveland