Daar waar het nog donker en stil is 's nachts

Verscholen in de polder van Zonnemaire en pal aan het Grevelingenmeer ligt camping Veerhoek. Aan het einde van de oprijlaan verwelkomt het echtpaar Heleen en Johan Goemans-Moermond hun gasten graag op de voormalig boerderij. De boerderij en bijbehorende grond is al vanaf 1894 in bezit van de familie van Johan. Heleen en Johan leren elkaar kennen op de middelbare school, waar de vonk uiteindelijk overspringt. Ze delen al 53 jaar lief en leed met elkaar. “Onze twee zoons zijn echt groot geworden op Schouwen-Duiveland, maar hebben het eiland inmiddels verruild voor de ‘grote stad’. Gelukkig komen ze nog regelmatig langs en logeren de kleinkinderen ook maar wat graag bij ons. Ze hebben hier echt de tijd van hun leven.” 

“Het was eigenlijk niet de bedoeling dat dit een camping zou worden”, biecht Johan op. “In 1980 klopte er iemand bij ons aan die 3 caravans had en zich afvroeg of wij die niet konden stallen op ons erf. Zo geschiedde.” De eerste gasten boden zelfs aan om te helpen met de bouw van de sanitaire voorzieningen. Voor de bouw van het toenmalige douche- en toiletgebouw werd gebruik gemaakt van tweedehands materialen. “Daar is ons verhaal eigenlijk begonnen. Eén van de vaste gasten staat al sinds 1980 bij ons op de camping. Hij is 84 jaar en nog steeds elke zomer bij ons in Zonnemaire te vinden. Dat is wat het ‘werk’ zo leuk maakt. Je bouwt echt een band op met de gasten.” 

Inmiddels zijn ze al flink wat jaren verder en kijken ze met veel plezier terug op de gasten die ze mochten en nog mogen ontvangen. “Alle gasten waarderen de rust hier. In het hoogseizoen kan Renesse nog weleens overlopen van toeristen. In de polder van Zonnemaire merk je daar weinig van.” Regelmatig is de gast onder de indruk van de stilte. “Het is hier echt nog aardedonker. Dat maakt dat je bij een heldere hemel de sterren kunt zien. Die zie je in de Randstad niet meer!” 

Vanaf de camping loop je zo over de dijk naar het Grevelingenmeer en het oude haventje van Bommenede. “Je merkt dat gasten de weidsheid hier ontzettend waarderen. Ook het fietsen over de lange dijken op Schouwen-Duiveland wordt als bijzonder ervaren.” De diversiteit van de gasten wordt door het echtpaar nog eens benadrukt. “Niet alleen gasten uit de omringende landen verblijven graag op onze camping. Zo hadden we laatst een dame uit Mexico, maar we hebben ook weleens gasten uit Canada en Thailand. Met sommige gasten hebben we zelfs nog steeds contact.” 

Heleen geeft haar gasten regelmatig tips mee om ‘iets te ondernemen’. Zelf trekt ze nog elke dag haar wandelschoenen aan. “Soms is het een rondje dichtbij huis en soms wat verder weg, maar de camera gaat bijna altijd mee. Er is ook zoveel om te fotograferen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de uitgestrekte polders, natuur en de diverse flora en fauna? Nee, ik ben hier nog lang niet uitgekeken.” 

Op vrijdagavond is Heleen te vinden bij de plaatselijke muziekvereniging. “Ik speel al ruim 32 jaar saxofoon en vind het nog steeds heerlijk om (samen) muziek te maken. Binnenkort mogen we weer optreden en daar kan ik mij echt op verheugen.” 

Zowel Johan als Heleen gaan glunderen als het over hun ‘werk’ gaat. “Wij hebben elke week weer leuke, nieuwe gasten op de camping. De ene week staat er een jong gezin en de andere keer is het een kleine vriendengroep. Dat maakt dat je altijd bijzondere gesprekken hebt. Zeker de vaste gasten zijn we inmiddels gaan beschouwen als onze vrienden. Het is een genot om hier te wonen en te werken!” 

Lees ook deze - verhalen van eilanders