Met de wind in je haren

“In groep 8 zijn we met de klas gaan surfen bij de Brouwersdam. Ik was meteen verkocht. Vanaf dat moment wist ik het zeker, dit wil ik blijven doen.” Tegenwoordig is Margo Kurvink 7 dagen per week op het water te vinden. Als rasechte Zeeuw weet ze als geen ander hoe het is om in de buurt van het strand en de zee te wonen. “Sinds een paar jaar woon ik in Ellemeet. Het Grevelingenmeer is zowat mijn achtertuin. Ideaal, want binnen een uur sta ik op het water. Dat is voor mij vrijheid.”  

Met een gemiddelde snelheid van zo’n 35 kilometer per uur raast Margo over de golven van het Grevelingenmeer. “Windsurfen is een jaarrond activiteit. De enige vereiste is een minimum aantal knopen. Op het weer kun je jezelf kleden. Zo draag ik in de winter een extra dik pak en handschoenen. Ook op de hoeveelheid wind kan je het materiaal aanpassen. Hoe harder de wind, hoe kleiner het zeil.” 

Windsurfen doet Margo het liefst op het Grevelingenmeer, het grootste zoutwatermeer van Europa. “Ik werk bij het Zeil- en Surfcentrum dat pal gelegen is aan het Grevelingenmeer. Je hebt hier echt alles. Zo is de Grevelingen makkelijk bereikbaar en biedt het gras ook voordelen ten opzichte van het strand aan de Noordzeekust. Daarnaast heerst hier een fijne sfeer. Wij werken door de jaren heen met een vaste groep collega’s uit binnen- en buitenland. Je groeit als het ware met elkaar op. Er is bij ons naast hard werken altijd ruimte voor gezelligheid.”  

Ze is zelf één van de weinige vrouwelijke instructeurs op het Grevelingenmeer. “Geen idee hoe het komt, maar er zijn erg weinig surfleraressen. Dat snap ik niet, want het is heel tof om te doen.” Vooral in de zomermaanden is het druk met lessen en cursussen. “Na ongeveer vier lessen kunnen de meeste mensen aardig heen en weer surfen. Balans is daarbij misschien wel één van de belangrijkste elementen. Het is echt vallen en opstaan.” De meeste instructeurs zijn actief in de maanden van april t/m oktober en verlaten daarna het eiland weer. Margo heeft het geluk dat ze ook in de winter actief is voor het Zeil- en Surfcentrum. “In de winter ben ik echt een vliegende keep”, vertelt ze lachend. “Dan ben ik te vinden in de horeca, plegen we het nodige onderhoud en bereiden we ons alvast voor op een nieuw seizoen.” 

Of ze ook kan genieten van een dagje rust? “Ik vind het ook heerlijk om een dagje niets te doen. Gewoon lekker genieten van de zon. Maar stiekem geniet ik het meeste op het water. Gewoon even knallen. En het werkt trouwens ook heel goed om je hoofd leeg te maken.” 

Lees ook deze - verhalen van eilanders