Kerkwerve

In het gemoedelijke dorp Kerkwerve ligt de dorpskern in een ring rondom de kerk. Deze centraal gelegen kerk uit 1900 ligt op een terpachtige verhoging, ook wel werf genoemd. Hierdoor kreeg het dorp zijn naam Kerkwerve. Bezoek het dorp tijdens Open Monumentendag en hoor hoe de paarden beslagen worden in de travalje. Liefhebbers van treinen, groot en klein, kunnen hun hart ophalen bij Recreatieboerderij Langeraad.  

In het dorp

Wandel rondom de kerk en bewonder de historische panden die aan de Ring liggen. Ook vind je hier de travalje. In deze hoefstal werden paarden beslagen. Bij slecht weer werd uitgeweken naar de schuur die ernaast stond. Tijdens Open Monumentendag is de hoefstal in gebruik en zie én hoor je hoe de paarden beslagen worden. Verderop zie je een klein beeldje van een vrouw op een motor. Dit is inwoonster zuster Zijp-van Bijlo (1895-1967), zij werkte als wijkverpleegkundige in Kerkwerve en was beroemd in het dorp. Je hoorde haar al van verre aankomen tijdens huisbezoeken op haar JaWa motor.  

Op-Schouwen-Duiveland-Standbeeld-Kerkwerve-Waarop-Een-Zuster-Op-Motor-Is-Te-Zien

Buiten het dorp

In buurtschap Moriaanshoofd net buiten Kerkwerve staat korenmolen ‘de Zwaan’ uit 1886. Samen met de kansel in de kerk zijn dit de twee rijksmonumenten van Kerkwerve. De molen maalt nog op vrijwillige basis, als de molen draait ben je van harte welkom om in de molen te komen kijken. Ten westen van Kerkwerve vind je een vliedberg, door de mens aangelegde heuvel meestal bedoeld als fundering voor een mottekasteel. Het is een van de twee nog bestaande vliedbergen op Schouwen-Duiveland. De andere ligt bij Scharendijke. Houd je van treinen en modelsporen? Op Recreatieboerderij van Langeraad ligt een miniatuur stoomtreinbaan, waar kinderen en volwassen mee kunnen rijden tijdens speciale evenementen. Ook de hobbyclub modelbouw ‘gouden handjes’ heeft meerdere modelsporen in hun museum op het terrein van de recreatieboerderij.  

Bezoek de molen
Op-Schouwen-Duiveland-Molen-In-Kerkwerve

Ook leuk om te doen - in Kerkwerve