Bruinisse

Bruinisse, of Bru in de volksmond, is hét mosseldorp van Schouwen-Duiveland. Mosselkweek en visserij zijn al van oudsher belangrijke inkomstenbronnen en dat zie je nog steeds aan de vele mosselkotters in de haven. Als je ergens verse mossels kunt eten dan is het wel in Bru. Maar hoe worden mossels eigenlijk gekweekt? En hoe lang duurt het voordat je een mossel kunt eten? Het antwoord vind je in het Visserijmuseum, waar je 100 jaar terug in de tijd stapt als je het ‘vissersuusje’ bezoekt.  

Mosseldorp

In Bruinisse draait alles om de mossels en dat zie je al als je het dorp binnenkomt. Een grote mosselschelp staat als standbeeld op de kade en is al heel wat keren gefotografeerd. Aan de haven liggen grote mosselkotters met korven, waarmee de mosselen worden opgevist. Bruinisse ligt zowel aan het Grevelingenmeer als aan de Oosterschelde, ideaal voor de visserij. In de Oosterschelde hebben mosselvissers percelen waar ze mossels kweken en vissen kunnen vangen. De mossels zijn hier volgens de kwekers zo lekker doordat het water in het grootste nationale park van Nederland, Nationaal Park Oosterschelde, een hoge kwaliteit heeft. Het aantal visrestaurants in Bruinisse is groot en bijna in alle restaurants staan mossels op de kaart.  

Ontdek streekproducten

Watersporten

Door de ligging aan het Grevelingenmeer en de Oosterschelde trekt Bruinisse ook veel watersporters. In de moderne jachthaven vind je alles wat je nodig hebt als je met je boot een bezoek aan Bruinisse brengt. Plons nadat je hebt aangelegd meteen in het Grevelingenmeer. Het water bij het zwemstrandje naast de haven wordt goed in de gaten gehouden, zo weet je altijd of je veilig kunt zwemmen. Wil je meer leren over het leven in Nationaal Park Oosterschelde en zeehonden spotten? Ga dan mee op zeehondensafari. De rondvaartboten vertrekken vanuit de haven van Bruinisse. Wie weet heb je geluk en zie je onderweg ook nog bruinvissen in het water. 

Meer over rondvaarten

Nog meer doen - in Bruinisse