Noordgouwe

Het dorp Noordgouwe en haar omgeving is een oase aan groen en als je door de dorpskern wandelt zal je verbaasd zijn over de vele goed bewaarde monumenten. Het dorp was vroegere samen met het nabijgelegen buurtschap Schuddebeurs een vakantieplek voor de welgestelden uit Zierikzee. Vergaap je aan de villa’s die zij hier bouwden en wandel in de natuur op de grote landgoederen. 

Historische bezienswaardigheden

In Noordgouwe vind je een goed bewaard ringdorp, waarbij de Driekoningenkerk uit 1462 het middelpunt vormt, gebouwd op een iets verhoogde terp met daaromheen een heuse gracht. De gracht en de bomen vormen een heerlijke groene oase in het centrum van het dorp. Wandel rond de gracht en bewonder intussen de mooie, oude huizen van de dorpskern, die allemaal heel verschillende gevels hebben. Een andere plek die je gezien moet hebben, zijn de weduwenhuisjes aan de Heereweg. Deze 5 knusse witte huisjes zijn gebouwd in 1651 op de plek waar ooit een heus kasteel stond.

Noordgouwe pottershof

Buitenplaatsen

Tijdens de Gouden Eeuw zijn er heel wat buitenhuizen gebouwd in Schuddebeurs en Noordgouwe door regenten uit Zierikzee die hier graag verbleven. Van de 30 buitenplaatsen zijn er nog 7 bewaard gebleven, allen inmiddels privébezit en niet te bezoeken. Wil je toch binnenkijken? Kom dan tijdens Open Monumentendag naar Noordgouwe, dan opent landhuis Mon Plaisir zijn deuren. Rondom de buitenplaatsen vind je parktuinen met water en een slingerbos met kronkelpaadjes. Hier wonen veel vogels zoals spechten, uilen en kleine zangvogels en bij het water leven libellen en kikkers.  

Bewonder buitenplaatsen
Oprijlaan Schuddebeurs