Brouwershaven

Aan de noordkust van Schouwen-Duiveland ligt Brouwershaven, in de volksmond ook wel Brouw genoemd. Het ligt direct aan het Grevelingenmeer en heeft een populaire jachthaven. Het is een geliefde plaats voor watersporters, vooral in de zomer. 

Vroegere handel en zeevaart in Brouws Museum

Brouwershaven is rond 1285 ontstaan als nieuwe haven voor de verzande haven van Brijdorpe. Het kreeg in 1403 stadsrechten en is één van de beschermde stads- en dorpsgezichten van Zeeland. Visserij en handel in onder andere wijn, bier, hout, steen en vlas, waren de belangrijkste inkomstenbronnen. In het Brouws Museum leer je alles over de vroegere zeevaart en handel in Brouw. Het museum is gevestigd in twee historische panden aan de voormalige handels- en vissershaven. Tot de collectie behoren authentieke scheepsmodellen, schilderijen, topografische kaarten en nautische instrumenten. 

Bezoek Brouws Museum
Musea op Schouwen-Duiveland | Brouws Museum

Jacob Cats

Brouwershaven is de geboorteplaats van Jacob Cats (1577). Hij is bekend geworden als politicus en dichter. In Brouwershaven vind je nog volop verwijzing naar deze bekende inwoner. Zo staat op de markt een standbeeld van Jacob Cats. Brouws Museum draait een video over zijn leven en zijn werk. Maak een Jacob Cats stadswandeling en leer Brouwershaven kennen door de ogen van deze bekende inwoner. 

Bekijk de wandelroute

Nog meer zien - in Brouwershaven