Sirjansland

Sirjansland is een klein dorp op Schouwen-Duiveland gelegen aan het Grevelingenmeer. In de volksmond ook wel Sturjalland of kortweg Sir genoemd. Hier vind je een aantal mooie natuurgebieden in de omgeving waar je fijn kunt wandelen.  

Het ontstaan van het dorp

Sirjansland is in 1305 ontstaan als nieuwe polder, nadat een groot deel van de polder van Dreischor verloren ging door de Sint Aagtenvloed. De initiatiefnemer van het aanleggen van de nieuwe polder was Jan van Beaumont, een jongere broer van graaf Willem III van Holland en Zeeland. Hier komt de naam van het dorp vandaan: ’s-Heer Jansland. Sirjansland is een klein dorp met een kerk, die opnieuw gebouwd is na de Watersnoodramp, een gezellig dorpscafé en verschillende vakantieverblijven.  

Op-Schouwen-Duiveland-Zweedse-Huisjes-In-Sirjansland

Duurzame glastuinbouw

Een bijzonder initiatief vind je aan de rand van Sirjansland. Hier staat een groot glastuinbouwcomplex, het resultaat van een goede samenwerking tussen verschillende groentetelers. Ze investeren gezamenlijk in een duurzaam energieproject. Met behulp van op hout gestookte biomassa en daaraan gekoppelde afvanginstallatie voor terugwinning van gas, wordt duurzame warmte en groene CO2 gewonnen. Het is een uniek project en als eerste in Nederland geïnstalleerd. 

Op-Schouwen-Duiveland-Bankje-Langs-Platteland-In-Sirjansland

Ook zien - in Sirjansland