Ellemeet

In het Schouwse dorp Ellemeet word je verrast met leuke kunstzinnige uitingen. Terwijl je van het dorpsplein naar het strand wandelt of fietst, word je onderweg getrakteerd op prachtige sonnetten over het Zeeuwse Landschap. In het dorp zelf vind je vrolijk beschilderde kunstkastjes en een minibieb. Bezoek dit dorp vooral in het voorjaar tijdens de evenementen Strao Rieën of de Kunstschouw, dan ervaar je Ellemeet op haar best. 

Het dorp

Hoewel Ellemeet geen kerk heeft en weinig oude monumenten bezit, staat er wel een travalje op het dorpsplein. Terwijl het paard geduldig in de travalje wacht, is de hoefsmid druk in de weer met vijlen van de hoeven en het beslaan en verwarmen van de ijzers. Je kunt het beslaan van de paarden zelf beleven tijdens Open Monumentendag. Wil je andere historische plekken zien? Bezoek dan het oude kerkhof dat tot in de 18e eeuw in gebruik was. Een ander monumentenpand is boerderij de Drie Wilgen, het is het enige rijksmonument van het dorp. Buiten het dorp vind je korenmolen ’t Hert uit 1748, deze is helaas op dit moment buiten gebruik. 

Op-Schouwen-Duiveland-Travalje-In-Ellemeet

Poëziewandelroute

Als je van Ellemeet naar het strand wandelt, ontdek je al snel de doorzichtige panelen met gedichten erop. Ze staan midden in het landschap en vormen fotogenieke doorkijkjes. Lees alle 15 sonnetten geschreven door Anne-Marie Maartens en Bas Jongenelen, terwijl je het landschap op de achtergrond door de plexiplaten ziet. De gedichten gaan allemaal over het Zeeuwse Landschap en bestaan uit 14 regels. Het 15e Meestersonnet bestaat uit de laatste regel van alle andere gedichten en staat op het dorpsplein. Sonnet nummer 8 staat op een hele mooie plek, midden op het strand. Terwijl je het gedicht over de zee leest, spoelen de golven op de achtergrond door de letters heen. De poëzieroute is 3 kilometer lang, van het dorpshuis naar het strand en weer terug. 

Op-Schouwen-Duiveland-Sonnet-In-Ellemeet

Ook doen - in Ellemeet