Zonnemaire

Zonnemaire ligt in het noorden van Schouwen-Duiveland nabij het Grevelingenmeer en is voornamelijk een landbouwkern. Hoewel klein van omvang vind je in dit ringdorp nog een aantal levendige voorzieningen zoals cafés en een restaurant. Bekijk ook de fraaie huizen met trap- en tuitgevels die rond de kerk staan. Aan de rand van het dorp vind je de molen en enkele dijkhuisjes, een restant van het oude buurtschap Bommenede. 

Bommenede en Zonnemaire

Zonnemaire is genoemd naar Sonnemare, de kreek die Schouwen van het Hollandse eiland Bommenede scheidde. Bommenede lag gunstig op een punt aan de Grevelingen. De kwetsbare ligging aan zee leidde tot veel schade aan dijken en er volgden meerdere overstromingen. Vanaf 1684 werd Bommenede niet meer beschermd tegen de zee. Het eiland werd aan Zeeland gegeven in ruil voor een veerverbinding tussen Bommenede en Herkingen. 

Zonnemaire

Meekrap en meestoven

In 1838 is hier een kleine haven aangelegd. De haven werd ook veel gebruikt voor vervoer van landbouwgewassen. Er werd hier vroeger veel meekrap verbouwd, als grondstof voor rode verf. De wortels van de meekrap werden gedroogd en verwerkt in meestoven. In Zonnemaire stond vroeger de meestoof ‘De Landbouw’ en in Nieuw-Bommenede ‘De Wassende Maan’.

Haventje Zonnemaire

Ook doen - in Zonnemaire