Raap je eigen zeevruchten

Zeeuwse mossels en oesters zijn een delicatesse. Net als zeewier en zeekraal. Chefkoks van (sterren)restaurants werken er graag mee en verwerken ze in de mooiste gerechten. Wist je dat ze deze kwaliteitsproducten van Schouwen-Duiveland halen uit de Oosterschelde en Noordzee? Zeegroenten mag je alleen plukken met een vergunning en dit is maar voor een paar specialisten weggelegd. Zeevruchten rapen mag iedereen voor eigen gebruik. Trek je waterdichte schoenen of laarzen aan, neem een emmer mee en oogst de zeevruchten voor je eigen sterrenmenu bij elkaar. Samen op avontuur langs de Schouwse kust met de voeten in het water en de haren in de wind. 

Zeevruchten

In de Oosterschelde en de Noordzee leven heel wat zeevruchten. Alikruiken, oesters en mossels, ze liggen hier letterlijk voor het oprapen en dat mag ook. Let op je mag maximaal 10 kilo meenemen voor eigen gebruik. Kijk op kleine strandjes langs de voet van de dijken, daar vind je vaak oesters en alikruiken. Goede locaties zijn: de strandjes bij Burghsluis, bij Borrendamme links van Zierikzee, bij Ouwerkerk en de Oosterscheldezijde van de Grevelingendam, tussen de zwemtrap en Restaurant Grevelingen. Ga op pad bij laagwater, dan zie je de zeevruchten het beste liggen. Slurp tijdens het rapen ook eens een verse oester naar binnen en geniet van de ziltige smaken op je tong. Zo puur, direct uit het water en helemaal gratis. Of neem de alikruiken mee naar huis, kook ze en eet ze met een naald uit de schelpen, zoals de Zeeuwen zelf ook doen. Die noemen deze zeevrucht trouwens krukels. Zeevruchten rapen is fantastische belevenis voor iedereen die van avontuur én van lekker eten houdt. 

Zeegroenten 

Naast zeevruchten groeien er ook allerlei zeegroenten op Schouwen-Duiveland: lamsoor, zeekraal en veel verschillende soorten zeewieren. Ook deze vinden gretig aftrek bij chefkoks in de regio. Zelf zeegroenten snijden is verboden, het is alleen weggelegd voor diegene die hier een vergunning voor hebben. Je kunt uiteraard genieten van al deze groenten vers uit de Noordzee en Oosterschelde in een van de restaurants of koop ze direct bij een groenteboer of kweker en maak je eigen Zeeuwse gerechten.  

Weet je niet zeker hoe je het rapen van zeevruchten moet aanpakken? Ga dan mee met een speciale tour, waarbij je meer leert over de zeevruchten en -groenten en raap of proef ze onder begeleiding van een ervaren raper. 

Lees de verhalen - van de eilanders